Een baby in een kliniek van Save the Children in Ethiopië
NOS Nieuws

Unicef: een op de drie kinderen kampt wereldwijd met extreme waterschaarste

Een op de drie kinderen heeft wereldwijd te kampen met extreme waterschaarste, wat neerkomt op 739 miljoen kinderen. Klimaatverandering dreigt hun toch al precaire situatie alleen maar te verslechteren, meldt Unicef in een nieuw rapport.

Kinderen in het Midden-Oosten, in Noord-Afrika en in Zuid-Azië lijden het meest onder de schaarste. Zij leven in gebieden met onder meer beperkte watervoorraden, een daling van het grondwaterpeil en een hoog risico op droogte.

Leven in gevaar

Zo'n 436 miljoen kinderen hebben te maken met de dubbele last van (zeer) hoge waterschaarste met slechte drinkwatervoorzieningen, waardoor hun leven in gevaar komt. Die combinatie is een van de belangrijkste oorzaken van sterfgevallen bij kinderen onder de vijf jaar als gevolg van vermijdbare ziekten.

Onder de zwaarst getroffen landen zijn in dit geval Niger, Jordanië, Burkina Faso, Jemen, Tsjaad en Namibië. Acht op de tien kinderen lopen daar gevaar.

Nog eens 35 miljoen kinderen in 2050

Tegen 2050 zullen naar verwachting nog eens 35 miljoen kinderen worden blootgesteld aan een hoog of zeer hoog niveau van waterschaarste. Ondanks hun kwetsbaarheid worden kinderen grotendeels genegeerd bij discussies over klimaatverandering, zegt Unicef. Slechts 2,4 procent van de klimaatfinanciering uit belangrijke fondsen ondersteunt projecten die gericht zijn op kinderen.

"De gevolgen van de klimaatverandering zijn verwoestend voor kinderen", zegt Catherine Russell, directeur van Unicef. "Hun lichaam en geest zijn bijzonder kwetsbaar voor vervuilde lucht, slechte voeding en extreme hitte. Niet alleen hun wereld verandert - waarbij de waterbronnen opdrogen en angstaanjagende weersomstandigheden steeds sterker en frequenter worden - ook hun welzijn verandert, aangezien de klimaatverandering hun mentale en fysieke gezondheid beïnvloedt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl