De grensovergang Torkham tussen Afghanistan en Pakistan
NOS Nieuws

Grote zorgen over situatie uit Pakistan gevluchte Afghanen

Afghanen die vanuit Pakistan naar Afghanistan vluchten om te voorkomen dat ze worden opgepakt, kampen met slechte omstandigheden. Volgens mensenrechtenorganisaties hebben ze te weinig beschutting, te weinig water en te weinig sanitaire voorzieningen als ze terug zijn in Afghanistan.

De afgelopen weken hebben honderdduizenden Afghanen Pakistan verlaten. De Pakistaanse regering maakte vorige maand bekend dat alle illegale migranten na 1 november het land uitgezet zouden worden. In de praktijk treft die maatregel vooral Afghanen. De regering gaf als motief het toenemend aantal aanslagen in Pakistan, waarbij vaak Afghaanse terroristen betrokken zouden zijn. Volgens Pakistan leven er 4,4 miljoen Afghaanse vluchtelingen in het land en hebben 1,7 miljoen mensen geen geldige verblijfsstatus.

De Pakistaanse autoriteiten treden hard op tegen Afghaanse migranten. Wie illegaal in het land verblijft, kan rekenen op een arrestatie. Ook mensen die wel een verblijfsstatus als vluchteling hebben, vrezen dat ze worden opgepakt. En dus trekken elke dag duizenden Afghanen de Pakistaans-Afghaanse grens over, terug naar Afghanistan.

Geen drinkwater

De Afghanen kunnen de grens over bij twee grensovergangen: Torkham en Chaman. De Afghaanse Taliban-regering heeft opvangplekken bij de grensovergangen opgezet, maar in de praktijk er is van opvang weinig sprake. In Torkham bijvoorbeeld is er volgens hulporganisaties geen drinkwater en geen verwarming, op wat vuur na. Ook is er geen verlichting en zijn er geen toiletten, waardoor mensen hun behoefte moeten doen in de buitenlucht.

Volgens hulporganisatie World Vision hebben mensen helemaal niets bij zich als ze eenmaal in Afghanistan zijn, behalve hun kleding. Horloges, juwelen en geld worden bij de grens met Pakistan afgepakt, zegt de regionaal directeur tegen persbureau AP.

Smokkel van kinderen

Ook Save the Children maakt zich grote zorgen over de situatie. Veel mensen die terugkeren in Afghanistan hebben geen diploma's of andere bewijzen bij zich van gevolgde opleidingen, waardoor het lastig wordt om in Afghanistan een eventuele studie weer op te pakken. Bovendien snappen Afghaanse kinderen vaak de lokale talen Dari en Pasjtoe niet, omdat ze in Pakistan het Urdu en Engels hebben geleerd.

Bovendien, zegt de hulporganisatie tegen AP, hebben de vluchtelingen geen plek om te leven en geen geld om voedsel, vervoer of huur te betalen na het oversteken van de grens. Sommige kinderen die nu in Afghanistan zijn, zijn in Pakistan geboren en komen voor het eerst in Afghanistan.

De regionaal directeur van de hulporganisatie waarschuwt er bij AP ook voor dat kinderen betrokken kunnen raken bij smokkel of kinderarbeid, omdat de gevluchte gezinnen straatarm zijn.

Journalisten

Ook journalisten en andere mensen die in de media werken, lopen risico's. De organisatie Verslaggevers zonder Grenzen zegt dat na de machtsovername door de Taliban in Afghanistan in 2021, veel journalisten zijn gevlucht naar Pakistan uit vrees voor repressie.

Het terugsturen van journalisten kan hun leven in gevaar brengen, zegt de organisatie. Het zou gaan om zo'n 200 mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl