Het Rijksmuseum, Van Goghmuseum en Stedelijk Museum werden beklad.
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Bekladding Amsterdamse musea geclaimd door pro-Palestinabeweging

Een pro-Palestijnse protestbeweging zegt achter de bekladding van meerdere Amsterdamse musea te zitten. De groep, workers for Palestine, vindt dat de musea te weinig doen voor de mensen in Gaza.

De groep schrijft dat musea alleen bezorgd zijn als het voormalige koloniën betreft, maar zich onvoldoende uitspreken voor bijvoorbeeld een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Ze willen dat de musea een verklaring afgeven waarin "onvoorwaardelijke steun wordt betuigd aan de onderdrukten".

"Zonder een eis voor een staakt-het-vuren hebben musea bloed aan hun handen", schrijft de groep die sinds een paar dagen actief lijkt te zijn op Instagram. Ook wordt in het bericht de vrijlating geëist van de twee verdachten die gisteravond na de besmeuring werden aangehouden.

De twee verdachten zijn vanmiddag vrijgelaten, zo laat hun advocaat Willem Jebbink weten.

Bekladdingen

De bekladding van het Rijksmuseum, Van Goghmuseum en het Stedelijk Museum werd gisteravond rond 21.45 uur ontdekt. Op zowel de musea als het tunneltje onder het Rijksmuseum is een vloeistof gesmeerd.

Om wat voor vloeistof het gaat, wordt nog onderzocht, meldt de politie. Mensen die in aanraking zijn gekomen met het spul wordt gevraagd zich te melden, schrijft de politie. Ook wordt nog gezocht naar getuigen van het incident.

De protestgroep zegt dat het verf op waterbasis is. De calamiteitendienst van de gemeente heeft de vloeistof inmiddels verwijderd. De bekladding gebeurde tijdens de Museumnacht. Musea waren tot 02.00 uur open.

Of de groep daadwerkelijk achter de actie zit, kan de politie aan NH Nieuws/AT5 nog niet bevestigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl