NOS Schaatsen

Geen goud voor Velzeboer na penalty in finale, Poutsma pakt zilver in Montreal

Geen goud voor Velzeboer na penalty in finale, Poutsma pakt zilver in Montreal

Xandra Velzeboer dacht even voor het tweede wereldbekerweekend op rij het goud op de 500 meter gewonnen te hebben, maar werd na afloop bestraft en teruggezet in de uitslag. Selma Poutsma schoof daardoor een plaatsje op en kreeg in het Canadese Montreal de zilveren medaille omgehangen.

De finale werd gekleurd door de twee Nederlandse rijdsters in een oranje schaatspak. Bij afwezigheid van Suzanne Schulting, die dit seizoen rustig opbouwt en de eerste wereldbekers aan zich voorbij laat gaan, biedt de 25-jarige Poutsma Velzeboer steeds meer partij.

Velzeboer in achtervolging

Poutsma greep dit keer brutaal de leiding in de eindstrijd en sloeg een gaatje met de rest. De 22-jarige Velzeboer moest in de achtervolging en pas met nog één ronde te gaan, ging de regerend wereldkampioene haar landgenote voorbij.

Daarbij raakte ze echter Poutsma, die daardoor even wankelde. Achteraf werd dit door de jury beoordeeld als een ongeoorloofde inhaalactie. De vreugde van Velzeboer was dus van korte duur. Het goud ging namelijk naar de Canadese Rikki Doak, die achter Velzeboer als tweede over de finish kwam.

Velzeboer laat in een reactie weten het "een volkomen onterechte beslissing" te vinden. "Ik had het zeker niet zien aankomen."

Dat Poutsma in bloedvorm verkeert, bleek ook ruim een half uur later bij de gemengde aflossing. De sprintster sloeg met een bliksemstart een enorm gat voor de Nederlandse ploeg, die verder gevormd werd door Xandra Velzeboer, Jens van 't Wout en Kay Huisman.

Nederland hield de koppositie lang vast. Pas bij de laatste aflossing, waarbij Van 't Wout weer de baan werd opgeduwd door Huisman, haalden China en Zuid-Korea Nederland in. Een penalty voor de Koreanen betekende een zilveren in plaats van bronzen plak voor Poutsma, Velzeboer, Van 't Wout en Huisman.

Wereldbekerzilver voor gemengde aflossingsploeg na penalty Zuid-Korea

Jens van 't Wout, die vorig jaar zijn grote doorbraak beleefde en de regerend Europees kampioen is op de 1.500 meter, greep op de eerste finaledag wel net naast een individuele medaille.

De 22-jarige Van 't Wout pakte in Canada, het land waar hij een groot deel van zijn jeugd woonde, snel de koppositie in de finale van de langste shorttrackafstand. Hij zakte vervolgens terug naar de derde plaats en moest knokken voor een podiumplaats. Die strijd verloor hij, Van 't Wout kwam als vierde over de eindstreep.

De Canadees William Dandjinou was de sterkste in de finale. Friso Emons werd in de B-finale van de 1.500 meter laatste, Melle van 't Wout, de oudere broer van Jens, kwam niet verder dan de halve finales.

Van 't Wout grijpt net naast medaille op 1.500 meter in Montreal

In de 1.500 meter-finale bij de vrouwen stonden geen Nederlanders aan de start. Diede van Oorschot was vrijdag in de kwartfinales al gesneuveld. Door een wankeling achter in het deelnemersveld raakte ze een tegenstander en kreeg ze een penalty aan haar broek.

Michelle Velzeboer plaatste zich wel voor de halve finales, maar wist geen finaleplaats te bemachtigen. De jongere zus van Xandra knokte zich halverwege de race knap naar voren en had zelfs even de leiding in handen, maar een tempoversnelling van de Canadezen Courtney Sarault en Claudia Gagnon was de 20-jarige Velzeboer te machtig.

In de finale greep de Zuid-Koreaanse Gilli Kim het goud. De Belgische Hanne Desmet, die vorige week de 1.500 meter won in Montreal, kwam dit keer als derde over de finish, maar werd achteraf teruggezet in de uitslag vanwege twee ongeoorloofde acties.

Nederlandse sprinters sneuvelen vroegtijdig

De Nederlandse mannen op de 500 meter, Melle van 't Wout, Kay Huisman en Teun Boer, wisten de finale niet te bereiken. Huisman ging in de kwartfinales onderuit. Hij nam bij zijn valpartij een tegenstander mee en kreeg daardoor een penalty. Itzhak de Laat bleef wel overeind, maar was simpelweg niet snel genoeg voor een halvefinaleplaats.

Teun Boer redde het wel tot in de halve finales, maar kon vanwege een valpartij in het begin van de race niet meestrijden om een plek in de eindstrijd. In de finale was er, net als eerder op de 1.500 meter het geval was, goud voor een Canadees: Jordan Pierre-Gilles.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl