NOS Schaatsen

Scheperkamp als snelste naar wereldbekers 500 meter, Diniz valt op met tweede tijd

Merijn Scheperkamp is het schaatsseizoen begonnen met een overwinning op de 500 meter. De Europees kampioen sprint klokte bij het wereldbekerkwalificatietoernooi in Heerenveen met 34,60 de snelste tijd. Daarmee plaatste de 23-jarige sprinter zich overtuigend voor de eerste vier wereldbekers van het seizoen.

Scheperkamp was in Thialf een tiende sneller dan Sebas Diniz, die na de eerste omloop nog verrassend aan de leiding ging. Het 21-jarige sprinttalent mag zich wel opmaken voor zijn wereldbekerdebuut. Vorig jaar werd Diniz nog zesde bij het wereldbekerkwalificatietoernooi, nu reed hij met 34,70 naar een persoonlijk record en de tweede plaats.

Bekijk de samenvatting:

Scheperkamp snelste Nederlander op 500 meter, Diniz verrast met tweede tijd

Ook Kai Verbij (34,81), Hein Otterspeer (34,93) en Janno Botman (34,96) hebben zich geplaatst voor de World Cups in Obihiro, Peking, Stavanger en Tomaszów.

N'tab grijpt naast ticket

Dai Dai N'tab, die al meerdere wereldbekerzeges achter zijn naam heeft, was de grootste verliezer in de eerste belangrijke wedstrijd van het seizoen. De 29-jarige sprinter, in 2021 nog goed voor brons bij de WK, eindigde buiten de toptien.

Bij het kwalificatietoernooi voor de wereldbekers kregen de sprinters twee kansen om een snelle tijd neer te zetten. De vijf schaatsers die na de eerste twee omlopen de snelste tijden achter hun naam hadden, plaatsten zich voor de wereldbekers. Daar hadden Otterspeer en Verbij geluk mee, want de twee ervaren sprinters begonnen met een matige tijd (35,28 en 35,43).

Waar Verbij en Otterspeer zich in de tweede omloop wisten te herstellen met 34'ers, bleef N'tab steken op 35,31. Ook Stefan Westenbroek, vorig jaar nog winnaar van het World Cup-kwalificatietoernooi, eindigde buiten de topvijf.

Verbij reageerde opgelucht. "Ik begon aan mijn vorm te twijfelen, hoor. Ik had niet verwacht dat ik zó slecht was", zei de ervaren sprinter. Vorig seizoen kampte de 29-jarige Verbij met blessures, waardoor hij nauwelijks wedstrijden kon rijden. "Ik heb er bijna een heel jaar uitgelegen, dus ik heb wedstrijden nodig om weer op niveau te komen."

Zondag hoopt Verbij zich ook op de 1.000 meter te plaatsen voor de wereldbekers.

Scheperkamp: 'Prima voor nu'

Scheperkamp was na zijn zege "best tevreden", maar hij beseft ook dat het nog beter moet. "Dit is prima voor nu, maar ik ben hier niet om de hele tijd eerste van Nederland te worden. Ik wil wereldkampioen worden, dan moet je harder."

Bekijk de interviews met Scheperkamp, Verbij en Diniz (na de eerste omloop) hieronder:

De huidigige wereldkampioen, Jordan Stolz, veroverde vrijdag de Amerikaanse titel. Met een tijd van 34,67 was hij in Milwaukee net iets langzamer dan Scheperkamp.

Zaterdag gaat het World Cup-kwalificatietoernooi verder met de 3.000 en 500 meter voor vrouwen en de 1.500 meter en massastart voor mannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl