De geplaatste paaltjes
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Amsterdamse paaltjes tegen sluipverkeer weggehaald: grote hinder hulpdiensten

De paaltjes die in het centrum van Amsterdam waren geplaatst om sluipverkeer tegen te gaan, zijn alweer weggehaald, meldt AT5. Ze zouden te veel hinder voor hulpdiensten opleveren.

De problemen kwamen vanochtend aan bod tijdens een gesprek tussen het Stadsdeel Centrum en de hulpdiensten. Daarna is besloten om het palenplan per direct op te schorten, laat Micha Mos van het stadsdeel weten. Ook omwonenden trokken aan de bel omdat ze zagen dat hulpdiensten door de paaltjes langer onderweg waren.

Het zogenoemde palenplan is een proef van de gemeente. Meer dan een week geleden werden tientallen paaltjes op bruggen over de Brouwersgracht, Blauwburgwal en Prinsengracht geplaatst. Hulpdiensten zoals de brandweer moesten omrijden of konden de paaltjes met een sleutel uit de grond halen.

Tien minuten

Op de eerste dag na de invoering bleek dat het brandweermannen zeker tien minuten kostte om de paaltjes te verwijderen. Wethouder Melanie van der Horst (Verkeer) gaf toen aan de frustratie van de brandweer te begrijpen en dat de hulpdiensten en het stadsdeel de hele procedure nog eens zouden oefenen.

Het Amsterdamse gemeentebestuur probeert de stad al langer autoluw te maken. Deze zomer werd de Weesperstraat, een belangrijke verkeerader in de stad, als experiment zes weken voor een deel van het autoverkeer afgesloten met slagbomen.

Ook bij deze proef liepen hulpdiensten tegen problemen aan. Hulpdiensten mochten wel langs de slagbomen, maar werden diverse keren - soms bij spoedgevallen - door verkeersregelaars tegengehouden.

De gemeente bekijkt of het palenplan met aanpassingen alsnog uitgevoerd kan worden, schrijft NH Nieuws.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl