Florent van Aubel

Pinoké verslaat Rotterdam in hockeytopper, zaterdag wacht ook ongeslagen Oranje Rood

De topper in het Nederlandse mannenhockey tussen Pinoké en Rotterdam is gewonnen door Pinoké. Thuis in het Amsterdamse Bos draaide de nummer twee van de Hoofdklasse een 0-1 achterstand om naar een 2-1 zege door een late tip-in van Florent van Aubel.

Het leverde het nog ongeslagen Pinoké niet de eerste plek in de competitie op, want ook koploper Oranje Rood won, met 5-1 bij Laren. Daardoor zijn landskampioen Pinoké en de ploeg uit Eindhoven samen koploper. Oranje Rood heeft een beter doelsaldo. Zaterdag spelen de nummers één en twee tegen elkaar.

Pinoké moet zorgen dat het tegen Oranje Rood beter speelt dan in de eerste helft tegen Rotterdam, dat vurig begon. Het eerste kwart was levendig en was voorbij voor je er erg in had door het hoge tempo. Rotterdam kwam verdiend op voorsprong nadat Olivier Hortensius de bal met een mazzeltje voor zijn stick had gekregen bij een strafcorner en scoorde.

Pinoké drong wel wat aan, maar bij rust mochten de Amsterdammers de hogere machten prijzen dat de Rotterdamse voorsprong niet groter was. Pinoké gaf opmerkelijk veel ruimte aan de Rotterdammers. Vooral aan Thijs van Dam, die continu gevaar stichtte voor het Amsterdamse doel.

"De eerste helft waren we wat braaf aan de bal, het was gesloten en stroperig", zei Pinoké-coach Jesse Mahieu na afloop. Maar na de rust was veel anders.

Opgeleefd Pinoké

Pinoké leefde op en kwam in het derde kwart op gelijke hoogte door een daadkrachtige actie van Joep Troost die zo de cirkel binnen dribbelde en met de backhand de bal voor het doel gooide. Daar stond Van Wagenberg om binnen te tikken.

Pinoké ging op zoek naar de zege, noodgedwongen om maar niet de aansluiting te verliezen met koploper Oranje Rood. De beloning voor het getoonde lef kwam vier minuten voor tijd. Rotterdam, op dat moment even met een man minder, kon niet voorkomen dat Van Aubel met de backhand knap de korte hoek vond.

Daardoor bleef Pinoké ook na vijf gespeelde duel nog ongeslagen. "We hebben vijf wedstrijden gewonnen uit vijf wedstrijden, dus ik ben heel blij. En trots, als je kijkt naar wat we hebben gebouwd", zei Mahieu na afloop.

Pinoké-coach Jesse Mahieu blikte bij Langs de Lijn & Omstreken op NPO Radio 1 terug op de wedstrijd tegen Rotterdam en het succes in het Nederlandse hockey:

Rotterdam verliest voor de tweede keer op rij, nadat het ook al van Kampong had verloren. Rotterdam zakt door de nederlaag naar plek vier, omdat Bloemendaal na een 4-2 zege bij HDM donderdag over de Rotterdammers heen is gegaan.

Oranje Rood-spelers vieren een doelpunt

De Rotterdammers moeten ook Oranje Rood laten gaan: de koploper beleefde tegen Laren, dat nog geen wedstrijd won dit seizoen en één keer gelijk speelde, een eenvoudige avond. Halverwege stond het al 4-0 voor de bezoekers. Gijs van Merriënboer, Thibeau Stockbroekx, Sam Lane, Jacky van Hout en Thijs Bams maakten de goals voor Oranje Rood. Thomas Sellas redde de Larense eer.

Oranje Rood kan met een goed gevoel uitrusten voor de strijd om de eerste plek op de ranglijst, zaterdag tegen Pinoké.