NOS Nieuws•
Bijlezen: dit gebeurde gisteren in de oorlog tussen Israël en Hamas
Het grondoffensief van Israël in de Gazastrook komt snel, stelt de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant. Behalve bombardementen op Gaza was er gisteren ook een Israëlische luchtaanval op de Westelijke Jordaanoever. Ook waren daar gevechten.
Verder werd gisteren duidelijk dat een jongen van 18 met de Nederlandse nationaliteit sinds 7 oktober wordt gegijzeld door Hamas. De belangrijkste gebeurtenissen van gisteren zijn hieronder samengevat:
De ontwikkelingen
- Israël heeft luchtaanvallen uitgevoerd op een vluchtelingenkamp op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het doelwit waren Palestijnse militanten, zegt het Israëlische leger. Volgens de Palestijnse autoriteiten vielen er zes doden.
- Op diverse plekken op de Jordaanoever heeft het Israëlische leger invallen gedaan. Er braken vuurgevechten uit tussen Israëlische militairen en Palestijnse militanten. Aan Israëlische zijde werden tien gewonden en een dode gemeld. Tientallen veronderstelde terroristen zijn gearresteerd.
- Israëlische steden zijn opnieuw bestookt met raketten vanuit het zuiden van Libanon en vanuit Gaza. Andersom hebben de Israëlische strijdkrachten aanvallen uitgevoerd op beide gebieden.
- Bij een Israëlische luchtaanval op het Palestijnse vluchtelingenkamp Jabalia zijn volgens het door Hamas gecontroleerde ministerie van Binnenlandse Zaken van Gaza 18 doden gevallen.
- Bij luchtaanvallen in Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook, zijn volgens Palestijnse bronnen zeker dertien mensen om het leven gekomen. De slachtoffers zouden allemaal uit één familie komen.
Palestijnen begraven hun kinderen na luchtaanvallen op Khan Younis
- Volgens de Israëlische minister van Defensie is het grondoffensief in Gaza aanstaande. Minister Gallant bezocht gisteren troepen aan de grens met de Gazastrook. "Jullie zien Gaza nu in de verte en snel gaan jullie het ook van binnenuit zien", zei hij volgens The Times of Israël.
- Een Amerikaans marineschip heeft eerder gisteren drie raketten en een aantal drones neergehaald in de Rode Zee, zegt het Pentagon. Volgens het Pentagon waren de raketten gelanceerd vanuit Jemen en vlogen ze noordwaarts langs de Rode Zee, "mogelijk richting Israël". De Houthi-rebellen in Jemen hebben nog niet gereageerd op de beschuldiging van de VS dat zij de raketten hebben afgevuurd.
- Vanaf morgen kan de eerste noodhulp vanuit Egypte de Gazastrook binnen worden gereden. Dat wordt gemeld uit zowel Egypte als de VS. De weg bij de grensovergang Rafah moet eerst nog gerepareerd worden vanwege schade door bombardementen.
- Aanvankelijk worden naar verwachting zo'n twintig trucks met noodhulp toegelaten. Dat is een fractie van wat er volgens de VN nodig vanwege de humanitaire crisis in Gaza. Israël heeft het gebied afgesloten van water, elektriciteit en brandstof. Wel zei premier Netanyahu gisteren dat humanitaire hulp zal worden toegestaan vanuit Egypte.
Nieuws over gijzelaars en repatriëring
- Onder de gijzelaars die in de Gazastrook worden vastgehouden door de militanten van Hamas is een 18-jarige Nederlander. Ofir Engel werd deze week versneld genaturaliseerd tot Nederlander. "Op die manier wordt gehoopt dat de kans op vrijlating vergroot kan worden", meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Het is onduidelijk hoe het gaat met Engel. Hij werd zaterdag 7 oktober meegenomen uit een schuilkelder in de plaats Be'eri. De procedure om de 18-jarige tot Nederlander te maken was al ingezet voor zijn gijzelneming, zegt een familielid tegen de NOS. Het lopende proces is versneld uitgevoerd op verzoek van de familie.
In Israël spraken we met een tante van Ofir:
Tante gegijzelde Ofir: 'Breng ze terug'
- Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger worden 203 mensen gegijzeld in de Gazastrook sinds de aanvallen van Hamas. De militante beweging zelf zegt dat het 250 mensen vasthoudt.
- Met repatriëringsvluchten heeft Nederland in totaal 774 Nederlanders en 144 mensen uit andere landen uit Israël gehaald. Van de zeven vluchten waarmee dat gebeurde is de laatste woensdagavond in Keulen geland. Daarin zaten 23 Nederlanders in en acht buitenlanders, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Dodental
- Het dodental van de luchtaanvallen door Israël op de Gazastrook is gestegen naar zeker 3785, melden de autoriteiten van Gaza. Het gaat volgens de informatie om ruim 1500 kinderen, duizend vrouwen en 120 ouderen die zijn gedood.
- Op de Westelijke Jordaanoever zijn inmiddels zeker 74 Palestijnen gedood sinds het begin van de oorlog, aldus de autoriteiten in Ramallah.
- Het aantal doden door terreuracties van Hamas tegen Israël ligt op meer dan 1400. Het gaat behalve om Israëli's ook om buitenlanders uit Europa, Amerika, Afrika, Azië en Australië.
Diplomatie en politiek
- In Egypte is druk onderhandeld over de noodhulp aan Gaza. President Sisi ontving een Amerikaanse generaal, koning Abdullah van Jordanië en belde met VN-chef António Guterres. Zaterdag is er een top in Egypte over de humanitaire hulp aan Palestijnse gebieden.
- De Britse premier Sunak bracht een bezoek aan Tel Aviv. Hij sprak daar met de Israëlische premier Netanyahu en president Herzog over de oorlog tussen Israël en Hamas.
- Sunak is daarna doorgereis naar Saudi-Arabië. Daar kwam hij met kroonprins Mohammed bin Salman overeen om samen zo veel mogelijk te helpen om de situatie in het Midden-Oosten te de-escaleren.
- In de Tweede Kamer worstelen sommige partijen met de oorlog tussen Israël en Hamas. Eensgezind zijn de aanvallen van Hamas op Israël veroordeeld, maar er klinken bij veel partijen inmiddels ook groeiende zorgen over de burgerslachtoffers in Gaza en de groeiende polarisatie in Nederland.
Demonstraties
- Zo'n 7000 mensen hebben vanavond in de binnenstad van Utrecht steun betuigd aan de Palestijnen in de Gazastrook. De gemeente zegt dat de demonstratie rustig is verlopen.