ASML verkoopt veel machines aan China, maar ziet bestellingen verder dalen
China was het afgelopen kwartaal de belangrijkste afzetmarkt voor ASML. Bijna de helft van alle verkopen, 46 procent, ging naar dat land. Een jaar eerder ging in dezelfde periode nog 15 procent van het aantal chipmachines van ASML naar China, terwijl het in het tweede kwartaal van dit jaar nog om 24 procent ging.
Vanaf volgend jaar mag de chipmachinemaker vanwege restricties die zijn ingesteld door het Nederlandse kabinet minder machines verkopen. Het bedrijf houdt daarnaast last van de dip in de chipsector.
In een toelichting zegt financieel topman Roger Dassen dat er minder vraag is vanuit andere klanten, waardoor Chinese fabrikanten meer machines kunnen opkopen. Hij benadrukt dat "alle verschepingen binnen de limieten van exportcontroles zijn".
Nieuwe restricties
ASML heeft zijn allernieuwste type chipmachine, de Extreem Ultraviolet (EUV), nooit aan China mogen verkopen. Dit jaar heeft Nederland daar, onder druk van de Verenigde Staten, nieuwe restricties aan toegevoegd. Die gaan over bepaalde modellen uit de serie Deep Ultraviolet (DUV). Het bedrijf heeft al aangegeven dat deze restricties naar verwachting geen financiële gevolgen zullen hebben.
ASML-topman Wennink was in september te gast in Nieuwsuur, waar hij onder meer sprak over de chipoorlog met China:
Gisteren kondigde de VS wederom nieuwe maatregelen aan. ASML denkt daardoor in de toekomst minder machines aan China te kunnen verkopen, maar benadrukt opnieuw dat dit het bedrijf niet financieel zal treffen.
Afnemende vraag
De omzet lag het afgelopen kwartaal met 6,6 miljard euro iets hoger dan dezelfde periode vorig jaar, hetzelfde gold voor de winst. Dat ASML last heeft van de afnemende vraag, is vooral zichtbaar in het aantal bestellingen dat erbij is gekomen, ter waarde van 2,6 miljard euro. Dat was een jaar eerder nog 8,9 miljard euro.
Topman Peter Wennink zegt dat klanten uit andere landen onzeker zijn over het herstel van de chipsector. Grote producenten als Intel, Samsung en TSMC nemen machines voor de halfgeleiderindustrie af van het bedrijf uit Veldhoven.
Als een fabrikant een machine bestelt bij ASML, kan het maanden tot meer dan een jaar duren voordat die wordt geleverd. Daardoor zeggen de bestellingen meer over hoe de situatie nu is. De verkopen in China gaan over bestellingen uit 2022 en zelfs daarvoor, zegt financieel topman Dassen.
Wennink verwacht dat ASML volgend jaar even pas op de plaats moet maken. Wel rekent hij vanaf 2025 weer op een flinke groei.