Verdachte aanslag Brussel neergeschoten in Schaarbeek en overleden
In Schaarbeek, een stadsdeel van Brussel, is de vermoedelijke dader van de aanslag in Brussel neergeschoten, meldt minister Verlinden van Binnenlandse Zaken bij de VRT. Dat gebeurde in een café. De man werd nog gereanimeerd, zei de minister. Later kwam de bevestiging van de Belgische justitie dat de man alsnog is overleden.
Bij de man werd ook het wapen gevonden dat bij de aanslagen gisteren gebruikt zou zijn. "Ik ben bijzonder opgelucht dat we kunnen meegeven dat onze politie heel snel het resultaat heeft kunnen behalen waar we op gehoopt hadden, namelijk de man vinden", zegt Verlinden. Ze voegde eraan toe dat het acute gevaar hiermee weg is, maar dat er nog veel onderzoek nodig is.
De extra veiligheidsmaatregelen die na de aanslag zijn genomen, blijven volgens het Nationaal Crisiscentrum nog wel van kracht. Dat betekent nog steeds een verhoogde en zichtbare inzet van politie en verhoogde waakzaamheid. Later vandaag wordt opnieuw bekeken of de maatregelen nog nodig zijn.
De man was na de aanslag spoorloos. Schaarbeek is een stadsdeel ten noordoosten van het centrum van Brussel. Daar had de verdachte ook een woning in een appartementencomplex. De politie viel vannacht nog het complex binnen met speciale eenheden, maar de verdachte werd toen niet aangetroffen.
Wedstrijd gestaakt
De aanslag was even na 19.00 uur gisteravond in de buurt van het Saincteletteplein. Twee Zweedse mannen stapten uit een taxi en werden door de dader onder vuur genomen. De twee kwamen om het leven. De taxichauffeur, ook een Zweed, raakte zwaargewond, maar is buiten levensgevaar.
De Zweden waren in Brussel vanwege de voetbalwedstrijd tussen België en Zweden in het Koning Boudewijnstadion. De wedstrijd werd na rust definitief gestaakt, omdat de Zweedse ploeg niet meer verder wilde spelen en het team van België daarmee akkoord ging.
Rond 23.45 uur mochten de fans die in het stadion zaten naar buiten. Ze kregen de instructie om direct naar huis te gaan. De Zweedse supporters mochten als laatste naar buiten, en zijn met politie-escorte naar hun hotel gebracht.
Verdachte was al langer bekend bij politie
De verdachte is een 45-jarige Tunesiër. Hij stond al bij de Belgische politie bekend voor verdenkingen van mensenhandel, illegaal verblijf in België en bedreiging tegen de staat.
De man vroeg in 2019 asiel aan in België, wat een jaar later werd afgewezen. Daarna verdween de man van de radar. Hij verbleef toen al jaren in België. De Belgische overheid zou al in 2016 door een buitenlandse politiedienst gewaarschuwd zijn voor de man, omdat die met een jihadistisch motief zou willen uitreizen naar conflictgebied.
Dat heeft toen niet geleid tot actie vanuit de overheid. "Die informatie is toen onderzocht, maar daar kon verder niets mee gedaan worden", zei Justitieminister Van Quickenborne op een persconferentie vanochtend vroeg.
De man stond ook niet op een lijst van terreurverdachten. "Volgens de Belgische diensten waren er geen concrete aanwijzingen van radicalisering", zei Van Quickenborne daarover.
Eerder dit jaar zou de verdachte een andere asielzoeker in België hebben bedreigd via sociale media. Die andere man deed aangifte, en zei daarbij dat de verdachte in zijn thuisland al zou zijn vervolgd voor terrorisme. Uit gegevens van de veiligheidsdiensten blijkt dat niet zo te zijn. Hij zou wel vervolgd zijn voor andere feiten.
Ook de Zweedse premier Kristersson hield vanochtend een persconferentie. Daarin zei hij dat de verdachte ook van tijd tot tijd in Zweden is geweest, maar dat hij niet bekend was bij de Zweedse politie. De premier riep op tot betere grenscontrole, voor zowel Zweden als de Europese Unie. "Alles wijst erop dat dit een daad van terrorisme is gericht tegen Zweden en zijn burgers", zei Kristersson.
In de video waarin de aanslag wordt opgeëist, wordt de Zweedse nationaliteit van de slachtoffers aangehaald als mogelijk motief. Het Nationaal Crisiscentrum licht dat niet verder toe, maar zegt wel dat daardoor besloten is om plekken waar Zweedse mensen samenkomen extra te beveiligen. Het crisiscentrum zegt verder "geen enkele aanwijzing" te hebben dat de aanslag verband houdt met de oorlog tussen Israël en Hamas.
Deze zomer waren er in Zweden meerdere koranverbrandingen, die leidden tot felle kritiek, protesten en bedreigingen in islamitische landen. Voor Turkije was het een van de redenen om lange tijd voor een lidmaatschap van Zweden van de NAVO te gaan liggen. Of de koranverbrandingen de schutter in Brussel hebben gemotiveerd is onduidelijk.