Egypte: grensovergang met Gaza kan nog niet open
De grensovergang tussen Gaza en Egypte bij de stad Rafah in het zuiden van Gaza lijkt voorlopig nog niet open te gaan. Egyptische bronnen meldden vanochtend aan internationale persbureaus dat Israël de komende uren zou stoppen met het bombarderen van doelen in de omgeving van Rafah, om buitenlanders en Palestijnen met een dubbele nationaliteit de kans te geven om uit te wijken naar Egypte. Onder hen zijn ook mensen met een Nederlands paspoort. De door Egypte gecontroleerde grens zou opengaan vanaf 08.00 uur Nederlandse tijd.
Maar dat werd vrijwel meteen tegengesproken door het kantoor van de Israëlische premier Netanyahu. Israël stelt ook dat er geen sprake is van een bestand. Ook een woordvoerder van Hamas heeft snel ontkend dat de grens open is.
De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Shoukry zegt dat de grens bij Rafah nog dicht moet blijven, hoewel Egypte sinds het uitbreken van de huidige strijd zijn best heeft gedaan om die open te houden. Hij wijt dat aan Israël, dat zou nalaten om de benodigde toezeggingen over een bestand te doen. Israël heeft daar nog niet op gereageerd. Shoukry wijst erop dat áls de grens opengaat, de grenswachten aan de Palestijnse kant wel moeten meewerken.
Op beelden is te zien dat aan de Palestijnse kant van de grens honderden mensen staan te wachten bij de door Egypte gecontroleerde grensovergang:
In Gaza heerst inmiddels een steeds nijpender gebrek aan drinkwater, voedsel en elektriciteit. Aan de Egyptische kant van de grens staan vrachtwagens met zo'n duizend ton hulpgoederen klaar, maar die kunnen Gaza niet in. Ze zijn ook geladen met diesel, een essentieel product voor de ziekenhuizen in Gaza, die draaien op generatoren.
De ziekenhuizen zien hun brandstofvoorraden snel slinken: de VN verwacht dat ze binnen 24 uur al hun reserves hebben opgebruikt. Het stilvallen van de noodgeneratoren brengt de levens van duizenden patiënten in gevaar.
Gisteren liet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken al weten dat Palestijnen met een dubbele nationaliteit de Gazastrook zouden kunnen verlaten en dat een konvooi met hulpgoederen Gaza in zou kunnen. Hij had daar afspraken over gemaakt met de Egyptische president Sisi. De grensovergang bij Rafah is de enige van de zeven grensposten in Gaza die niet door Israël wordt gecontroleerd, maar Egypte wil om allerlei redenen niet dat Palestijnen vanuit Gaza hun toevlucht zoeken in Egypte.
Ook VN-secretaris-generaal Guterres maakte eerder al duidelijk dat er op grote schaal noodhulp geleverd kan worden aan Gaza, en dat die binnen enkele uren kan worden afgeleverd:
Maar daarvoor is dus wel een staakt-het-vuren nodig, hoe kortstondig dat ook zou zijn. Israël heeft juist een enorme troepenmacht opgebouwd rondom Gaza, en de verwachting is op korte termijn een grondoffensief begint met als doel om Hamas compleet uit te schakelen. Gevreesd wordt dat zo'n offensief in het dichtbevolkte Gaza tot een groot aantal burgerslachtoffers zal leiden. Israël heeft ruim een miljoen Palestijnen uit het noorden van Gaza opgeroepen te vertrekken.
Tot nu toe zijn volgens Palestijnse cijfers 2750 Palestijnen omgekomen en 9700 gewond geraakt sinds het uitbreken van de strijd, vorige week zaterdag. Dat is meer dan in de Gaza-oorlog van 2014, die al met al zes weken heeft geduurd.
Aan Israëlische zijde staat het dodental als gevolg van de aanslagen door Hamas op ruim 1400. Volgens de laatste cijfers heeft Hamas 199 Israëliërs ontvoerd, onder wie kinderen. Hun lot is onduidelijk: ze kunnen inmiddels ook zijn omgebracht, of ze worden als gijzelaar vastgehouden in Gaza.