NOS Voetbal

Van Gaals keeperstrainer onthult: 'Krul wilde zelf niet mee naar WK in Qatar'

Keeperstrainer Hoek onthult: 'Krul wilde zelf niet mee naar WK'

Als het aan Frans Hoek had gelegen, had niet Andries Noppert, maar Tim Krul het doel verdedigd in de strafschoppenserie van het Nederlands elftal tegen Argentinië in de kwartfinales van het WK. Dat Krul had afgezegd voor een keeperstest bij Oranje en daardoor deelname aan het WK kon vergeten, klopt volgens Hoek niet.

"Tim wilde zelf niet mee", zegt Hoek, keeperstrainer van Oranje onder Louis van Gaal, in NOS Studio Voetbal. "Tim heeft mij toen gebeld en uitgelegd wat de situatie was. Hij vond een periode van vier tot zes weken zonder zijn gezin te lang, aangezien hij geen kans had om te spelen. Alleen meegaan voor de strafschoppen kon hij niet opbrengen."

Jasper Cillessen, Mark Flekken, Remko Pasveer, Andries Noppert, Justin Bijlow en Kjell Scherpen deden de keeperstests wel. Van die zes gingen Noppert, Pasveer en Bijlow mee naar Qatar, waar Noppert de eerste doelman van Oranje werd.

'Moeilijk onder druk exact te doen wat is getraind'

Krul was op het WK van 2014 nog het geheime wapen van Hoek en Van Gaal. De doelman verving vlak voor de strafschoppenserie tegen Costa Rica in de kwartfinales Cillessen en dat bleek een meesterzet. Krul stopte twee strafschoppen en Oranje plaatste zich voor de halve finales.

Tim Krul en Frans Hoek

In Qatar liep het met Noppert onder de lat in de strafschoppenserie tegen Argentinië niet goed af. Noppert stopte geen van de Argentijnse inzetten en zag alleen Enzo Fernández naast schieten. Namens Oranje misten Virgil van Dijk en Steven Berghuis.

Tegen de afspraak in

Wat Hoek opviel, was dat Noppert tegen de afspraken in al dook voordat er geschoten was, terwijl de keeper juist zo lang mogelijk zou wachten bij de strafschoppen. "Het is heel moeilijk om onder druk exact te doen wat je hebt getraind", verklaart Hoek.

Als Krul in Qatar bij de WK-selectie had gezeten, was hij waarschijnlijk - net als in 2014 tegen Costa Rica - ingebracht voor de strafschoppenseries. "Grote kans dat Krul op doel had gestaan", zegt Hoek. "In onze voorinformatie kwam hij als beste naar boven."

Andere videofragmenten uit de uitzending van Studio Voetbal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl