Het ijs viel op het dak van een schuur
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

IJsblok valt vanuit vliegtuig op schuur in Loon op Zand

Twee inwoners van het Brabantse Loon op Zand zijn vanochtend opgeschrikt door een ijsblok dat op het dak van hun schuur viel. Het ijs is zeer waarschijnlijk afkomstig van een vliegtuig.

Rond 07.30 uur viel het blok ijs naar beneden en veroorzaakte het een flinke deuk in het dak. "Het leek wel alsof er iets instortte", zegt Monique Schoenmakers tegen Omroep Brabant. "Een deel van het dak bleek stuk. Ook in de onderliggende spaanplaat zit een gat", vertelt de vrouw:

IJsblok valt vanuit vliegtuig op schuur:'Ik hoorde een flinke knal'

Enkele keren per jaar valt er ijs vanaf een vliegtuig naar beneden in de bewoonde wereld. Dat gebeurt bijvoorbeeld als de temperatuur in de lucht toeneemt of als het landingsgestel uit wordt geklapt.

In 2010 kreeg een man in Zwolle nog een brok blauw ijs door de voorruit van zijn auto. Dat kwam waarschijnlijk door een lek in de afdichting van de spoeltank van een overvliegend vliegtuig.

In bijna alle bekende gevallen in Nederland gebeurde het op plekken die zich onder vliegroutes bevinden, zegt sterrenkundige Theo Jurriens van de Rijksuniversiteit Groningen.

Vijf vliegtuigen per uur

"Soms komen hier wel vier of vijf vliegtuigen per uur over. Je zal maar zo'n ijsklomp op je hoofd krijgen, dan kun je het niet meer navertellen", zegt Schoenmakers.

Er is voor zover bekend in Nederland nog nooit iemand gewond geraakt door vallend ijs uit een vliegtuig. Of het ijs afkomstig is van een vlucht van het nabijgelegen Eindhoven Airport is niet duidelijk: "Wij kunnen nooit precies herleiden of dit gebeurd is. Wij hebben er in ieder geval geen enkele informatie over."

Advertentie via Ster.nl