NOS SportAangepast

Gegevens van honderden beschuldigde sportcoaches onterecht geregistreerd

Het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) mag namen van beschuldigden niet meer verwerken, omdat het registreren van persoonsgegevens in het systeem onrechtmatig was, schrijft sportminister Conny Helder in een Kamerbrief.

In het jaarverslag van CVSN, waar melding kan worden gemaakt van grensoverschrijdend gedrag, matchfixing en doping in de sport, wordt duidelijk dat het om niet geringe aantallen gaat.

In 714 van de in totaal 828 dossiers is de positie van de beschuldigde aangeduid. In 179 dossiers is ook de leeftijd van de beschuldigde ingevuld.

Dat registreren gebeurde volgens Helder terwijl CVSN "niet over een rechtmatige grondslag om bijzondere en strafrechtelijke persoonsgegevens van andere personen dan de melder zelf, zoals beschuldigden en overige betrokkenen, te verwerken".

Demissionair sportminister Conny Helder

Tot voor kort gebeurde dat dus nog wel. Sinds 22 september hebben de gebruikers van het systeem, naast het meldpunt zijn dat de sportbonden, geen toegang meer tot de persoonsgegevens van beschuldigden van wangedrag. Die gegevens zijn ook verwijderd uit de oude en lopende dossiers, schrijft Helder.

Melders kunnen nog altijd verhaal kwijt

Melders van wangedrag kunnen nog wel bij het CVSN terecht en hun verhaal doen. Eventueel worden ze doorverwezen naar het tuchtrecht, de politie of hulpverlening. Ze krijgen hierin begeleiding. "Dit laat onverlet dat ik mij toch zorgen maak over de consequenties", aldus Helder.

"CVSN kan nog wel signaleren als binnen een bond, vereniging of sportprogramma meerdere meldingen over een beschuldigde binnen komen, en kunnen dit signaal ook blijven doorgeven." Alleen de naam van de beschuldigde of betrokkenen kan niet meer worden gemeld.

Het CVSN is in 2019 opgericht naar aanleiding van de Commissie de Vries, die onderzoek deed naar seksuele intimidatie en misbruik in de sport. Het NOC*NSF, dat nauw betrokken is bij het CVSN, meldt dat de eerder genoteerde persoonsgegevens van beschuldigden verwijderd zijn uit het systeem

NOC*NSF en het CVSN hebben zich gewend tot de Autoriteit Persoonsgegevens om te overleggen over de mogelijkheid om een tijdelijke vergunning aan te vragen, zodat gegevens van beschuldigden alsnog geregistreerd mogen worden.

"De tijdelijke vergunning zou de periode moeten overbruggen totdat er voorzien is in een wettelijke grondslag. Ter vergelijking: in de zorg en het onderwijs geldt een uitzondering wettelijke waardoor meldpunten in deze sectoren in veel gevallen wel gegevens van beschuldigden mogen registreren. Alleen in de sport lijkt hierin niet voorzien. NOC*NSF is hierover in goed overleg met het ministerie van VWS", staat in de reactie van NOC*NSF en het CVSN.

Dit wordt bevestigd door het ministerie van VWS. In een reactie staat dat het ministerie op 18 augustus van dit jaar geinformeerd is. "Sindsdien is er constant overleg tussen NOC*NSF en VWS om te komen tot een (tussen)oplossing."

VWS zegt ook dat het CVSN/ NOC*NSF zelf verantwoordelijk is "voor de monitoring van de rechtmatigheid van gegevensverwerkingen."

De Autoriteit Persoonsgegevens zegt open te staan voor een adviesgesprek met het CVSN/NOC*NSF. Ook ziet deze instantie de vergunningsaanvraag "graag" tegemoet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl