NOS NieuwsAangepast

Honderden vogels vliegen zich te pletter in Chicago: 'Het was een heel tapijt'

In Chicago hebben vorige week honderden vogels zich te pletter gevlogen tegen de ramen van een conferentiecentrum. De combinatie van onder meer de jaarlijkse vogeltrek, de ligging van het centrum en specifieke weersomstandigheden bleek fataal.

"Zoiets heb ik in veertig jaar niet gezien", zegt vogelaar David Willard. Hij ontdekte de dode dieren toen hij 's avond een rondje deed langs het McCormick Place Lakeside Center aan het Michiganmeer. Hij vindt daar wel vaker vogelkadavers, omdat er veel glas in het gebouw is gebruikt. De vogels zien dat niet en knallen dan op volle snelheid tegen de pui.

"Het was een heel tapijt van dode vogels", zegt Willard. In totaal verzamelde hij 964 dode exemplaren van 33 verschillende soorten, voornamelijk geelstuitzangers, roodborstkardinalen en palmzangers. "Normaal vind je er misschien vijftien, maar dit is een schokkende uitschieter." Willard trof ook tachtig verdwaasde vogels aan.

Honderden vogels werden geborgen

Een samenloop van omstandigheden was verantwoordelijk voor de fatale vlucht. Zo is de vogeltrek dit jaar laat op gang gekomen vanwege het warme weer van de afgelopen maanden, maar begonnen de vogels er juist nu massaal aan vanwege een noordelijke wind. Door laaghangende bewolking werden ze dichter naar de grond gedreven.

Het gebouw zal de diertjes bovendien verward hebben: trekvogels navigeren op de sterren en de fel verlichte ramen trok hen aan.

"Dit komt helaas veel vaker voor", zegt Matt Igleski van vogelbeschermingsorganisatie Audubon. "Je ziet het in elke grote stad in de lente en herfst. Dit was één catastrofale gebeurtenis, maar zo gaat het altijd."

Experts schatten dat er in de VS jaarlijks zeker 350 miljoen vogels op trektocht doodgaan na een botsing met een ruit. Willard: "Dan pak je zo'n roodborstkardinaaltje op en weet: als dat gebouw in Chicago er niet was geweest, had deze gewoon de winter in de Andes doorgebracht."

De vogellijkjes worden opgenomen in de collectie van een natuurmuseum

Natuurbeschermers hebben richtlijnen opgesteld om vogelbotsingen te voorkomen. Architecten wordt gevraagd ruiten patronen te geven, zodat vogels het als glas kunnen herkennen. Verder kunnen gebruikers lichten uitdoen, gordijnen ophangen en het helpt om geen planten direct voor het raam te plaatsen.

Het McCormick-conferentiecentrum laat weten verdrietig te zijn over het incident; naar eigen zeggen doet het al veel voor vogels. Zo is er op het terrein een reservaat en gaan de lichten van het gebouw uit als er niemand is. Het centrum gaat in gesprek met experts "om nog betere oplossingen" te vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl