Ronald Koeman en Frenkie de Jong
NOS Voetbal

Zonder de onvervangbare Frenkie de Jong wordt het passen en meten voor Koeman

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

Waar Ronald Koeman in zijn eerste termijn als bondscoach van het Nederlands elftal Vrouwe Fortuna aan zijn zijde had, verloopt zijn tweede termijn allerminst gelukkig. In 2018 en 2019 bleven blessures van sleutelspelers hem bespaard en kon hij bouwen aan een vast team. De resultaten waren ernaar.

Nu niets van dat alles. De bondscoach heeft geen reden om vol vertrouwen uit te kijken naar de komende EK-kwalificatiewedstrijden tegen Frankrijk en Griekenland.

Weer geen Frenkie de Jong

Neem Frenkie de Jong. Sinds zijn debuut onder Koeman tegen Peru in september 2018 was de middenvelder een vaste waarde, nauwelijks afwezig. Slechts drie keer miste hij een interland, tegen België in 2018 (1-1), tegen Mexico in 2020 (0-1 verlies) en tegen België in 2022 (1-0 winst).

Dit jaar moest De Jong de start van Koemans tweede termijn tegen Frankrijk (4-0 verlies) en Gibraltar (3-0 winst) missen door bovenbeenklachten en nu moet de speler van FC Barcelona vanwege een enkelblessure ook verstek laten gaan voor de komende wedstrijden. Vier keer zonder De Jong al in acht interlands dit jaar.

Het maakt de puzzel voor Koeman op het middenveld nog iets moeilijker. Niet langer heeft hij alleen maar hoofdbrekens over de partner naast De Jong op het middenveld, maar nu moet hij zich ook beraden over een vervanger van zijn spelverdeler.

Eerst even over de potentiële vervangers die er niet zijn. Bij de start van zijn termijn informeerde Koeman bij AZ-middenvelder Jordy Clasie omdat de bondscoach hem als een van de vervangers zag voor de afgehaakte De Jong. Clasie gaf toen aan niet helemaal fit te zijn, waarna Koeman doorschakelde naar Joey Veerman.

De afwezigen

De 32-jarige Clasie is nu wel fit en heeft niet bedankt, maar zit niet bij de selectie. Het lijkt een kwestie van weggegaan, plaats vergaan. De 17-voudig international lijkt er niet zo mee te zitten. "Een weekend vrij is ook lekker", zei de AZ'er.

Clasie: 'Heb nooit bedankt voor Oranje, maar weekend vrij ook prima'

Ryan Gravenberch was bij Ajax de opvolger van De Jong en zou die rol ook in Oranje kunnen vervullen. Sinds zijn overgang van Bayern München naar Liverpool toont de middenvelder weer tekenen van ontwikkeling. Alleen is de 21-jarige Amsterdammer nu geen optie. Vanwege zijn afmelding voor Jong Oranje vorige keer heeft hij straf.

Jerdy Schouten zit eveneens niet bij de selectie. De middenvelder maakt sinds zijn komst naar Eindhoven een goede indruk bij PSV, maar voor Koeman is het nog niet genoeg. Schouten debuteerde in 2022 onder Louis van Gaal tegen Wales. Van Gaal was niet tevreden: "Hij speelt alleen maar met zijn rechtervoet."

De opties

Een andere PSV'er, Joey Veerman, zit wel bij de selectie. Niet voor niks riep Koeman hem in maart op als vervanger van De Jong. Maar de bondscoach plaatste toen ook al twijfels bij de verdedigende kwaliteiten van Veerman. "Het moet zo gaan leven bij hem dat hij altijd levert", zei Koeman. "Aan Joey om het op te pakken."

Kiezen voor zekerheid ligt voor de hand bij de conservatieve Koeman. Met Teun Koopmeiners en Marten de Roon heeft de bondscoach twee middenvelders tot zijn beschikking die een complementair koppel kunnen vormen, die elkaar als clubgenoten bij Atalanta goed kennen en die bovendien over de nodige ervaring beschikking.

Kijk hieronder naar de discussies in Studio Voetbal over de middenveld- en keepersopties:

Van Feyenoorder Mats Wieffer is het de vraag of hij het niveau en tempo van een topland als Frankrijk nu al aankan. Tegen Ierland werd de 23-jarige middenvelder vorige maand halverwege vervangen en in het laatste Champions League-duel van Feyenoord met Atlético Madrid liet Wieffer bij de eerste tegengoal een steek vallen.

Tijjani Reijnders was tegen Ierland de vervanger van Wieffer en viel evenals bij zijn debuut tegen Griekenland sterk in. Een tweede Frenkie de Jong is er niet, maar qua dynamiek kan Reijnders zich met hem meten. "Ik ben wel gecharmeerd van hem", zei Koeman over Reijnders, die daarna bleef presteren bij AC Milan.

Meer afvallers

Niet alleen de absentie van De Jong moet Koeman zien op te vangen in de komende interlands. Jurriën Timber en Memphis Depay liggen er al langer uit en van de voorlopige selectie vielen Cody Gakpo, Matthijs de Ligt en Sven Botman geblesseerd af. Daar kwamen zondag Mark Flekken en Noa Lang bij.

Met name het verlies van Gakpo is een hard gelag. Zonder Gakpo en ook Lang levert Oranje flink in aan creativiteit.

Het is een déjà vu voor Koeman. Ook bij de start van zijn tweede termijn in maart was de lijst met afwezigen groot. Toen hadden Vincent Janssen en Luuk de Jong bedankt, vielen Frenkie de Jong, Steven Bergwijn, Koopmeiners en Noppert af en werden De Ligt, Gakpo, Botman, Verbruggen en Veerman ziek.

Wat volgde was een 4-0 nederlaag tegen Frankrijk in Parijs. Waar is Vrouwe Fortuna? Met opnieuw Frankrijk komende vrijdag als eerste tegenstander in Amsterdam valt een nieuwe zeperd niet uit te sluiten. Voordeel: de verwachtingen zijn minder hoog.

Aan Koeman de taak om de juiste keuzes te maken, zeker op het middenveld, een echt team te formeren en 'Les Bleus' te verrassen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl