NOS Nieuws

Wekdienst 7/10: Max Verstappen kan derde wereldtitel veroveren • Grote rampoefening bij Gouda

Goedemorgen. Er wordt een grote landelijke rampenoefening gedaan bij Gouda, je kunt langs bij wetenschappelijke instellingen, laboratoria en musea vanwege het Weekend van de Wetenschap, en Max Verstappen kan zijn derde wereldtitel veroveren.

Maar eerst het weer: sluierwolken en zonnige momenten wisselen elkaar af, in het noorden kan 's morgens wat regen vallen. Verder blijft het door, met een temperatuur van 17 tot 23 graden.

Het weer van zaterdag

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de wegwerkzaamheden en hier zie je waar er aan het spoor wordt gewerkt.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Nationale Reddingsvloot houdt een grote landelijke rampenoefening op en langs de Hollandsche IJssel bij Gouda. Vrijwilligers en professionals van onder andere de veiligheidsregio, Defensie en Rijkswaterstaat doen mee.
  • Alkmaar Ontzet wordt gevierd. Dat is het jaarlijkse stadsfeest om de victorie op de Spanjaarden te herdenken in 1573. Dit jaar is dat dus 450 jaar geleden.
  • Het is vandaag en morgen het Weekend van de Wetenschap. Honderden wetenschappelijke instellingen, laboratoria en musea in het hele land openen hun deuren voor het publiek.
  • Op de eerste dag van de toestelfinales bij de WK turnen in Antwerpen komen Sanna Veerman en Naomi Visser uit op de brug. Vanaf 14.00 uur wordt er geturnd op de toestellen sprong en brug (vrouwen), vloer, voltige en ringen (mannen). De toestelfinales zijn live te volgen via de app en NOS.nl.
  • Formule 1-coureur Max Verstappen kan tijdens de sprintrace van de GP in Qatar zijn derde wereldtitel veroveren. De zesde plaats volstaat om de benodigde 3 punten binnen te halen. De sprintrace op het Losail International Circuit begint om 19.30 uur Nederlandse tijd en is rond 20.30 uur afgelopen.

Wat heb je gemist?

  • Palestijnse militanten in de Gazastrook hebben vanochtend tientallen raketten afgevuurd op doelen in Israël. Daarbij is een 70-jarige vrouw om het leven gekomen.
  • Pieter Omtzigt zegt 'geen haast' te hebben met zijn besluit over zijn mogelijke ambitie om premier van Nederland te worden. In televisieprogramma Op1 zei Omtzigt dat hij er nog over nadenkt.
  • Zes mannen die werden verdacht van de moord op de Ecuadoraanse presidentskandidaat Fernando Villavicencio zijn vermoord in de gevangenis.

Ander nieuws uit de nacht

Nieuw, uitgebreid onderzoek naar voetafdrukken die in 2021 werden ontdekt in de Amerikaanse staat New Mexico hebben bevestigd dat mensen mogelijk duizenden jaren eerder dan gedacht zijn neergestreken in Noord-Amerika.

De wetenschappers die de voetsporen twee jaar geleden ontdekten, schatten de sporen direct al op ruim 20.000 jaar oud. Dat was aanzienlijk ouder dan de tot dat moment oudste sporen van mensen in Amerika; stenen werktuigen van de Cloviscultuur, van zo'n 13.000 jaar oud.

En dan nog even dit:

Alkmaar viert dit weekend niet alleen feest, in de Grote Kerk is ook het hoogste glas-in-loodraam van Europa te zien, meldt NH Nieuws. Het raam is zes meter breed en 23 meter hoog, en bestaat uit 48.000 stukken in 88 kleuren.

Het glas voor het raam is volledig met de mond geblazen in Duitsland. Het geheel kostte bijna een miljoen euro. Een deel van dat geld is bijeengebracht door Alkmaarders die een glasplaatje of zelfs een heel paneel sponsorden.

Het idee voor het raam ontstond al in 2018 toen de Grote Kerk haar 500e verjaardag vierde. Echter lukte het niet om het raam voor dat jubileum te realiseren. De viering van 450 jaar Alkmaar Ontzet bleek wel haalbaar: morgen kan iedereen het raam voor het eerst in het echt zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl