NOS NieuwsAangepast

OM: opgepakte spelers Legia Warschau die AZ-personeel aanvielen weer vrij

Twee spelers van de Poolse voetbalclub Legia Warschau die worden verdacht van mishandeling van AZ-personeel, zijn weer vrij. Ze blijven wel verdachte, meldt de politie.

Het gaat om de Legia-spelers Josué Pesqueira en Radovan Pankov. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor het geweld bij de spelersbus, gisteravond na afloop van de wedstrijd AZ-Legia, stellen het OM, de politie, de gemeente Alkmaar en AZ in een gezamenlijke verklaring.

"Dit zijn ernstige strafbare feiten, die het OM zoals in elke zaak zorgvuldig zal beoordelen", staat in de verklaring. Personeel van AZ zou zo gewond zijn geraakt dat medische zorg nodig was.

Gemeente, politiek, politie en OM nemen de kwestie hoog op, ook omdat in Poolse media het beeld wordt geschetst dat de spelers slachtoffer zijn van het optreden van de ME, staat in de verklaring.

De spelers werden gisteravond aangehouden:

Twee spelers van Legia Warschau opgepakt na AZ-Legia

De Nederlandse autoriteiten schrijven dat de spelersbus van Legia na afloop van de wedstrijd het parkeerterrein niet kon verlaten, omdat de Legia-aanhangers eerst moesten vertrekken. Daarom moesten de Legia-spelers dit vertrek in het stadion afwachten, "ook voor hun eigen veiligheid".

"Een aantal spelers en officials was het hier kennelijk niet mee eens en hebben geweld gebruikt", gaat de verklaring verder. Het is onduidelijk waar dat is gebeurd, in of buiten het stadion. Er circuleren beelden op sociale media dat de ME om de spelersbus heen staat. "Zij stonden daar ter bescherming en om de twee verdachte spelers uit de bus te krijgen. Inmiddels waren zij namelijk al in de bus gestapt", aldus de verklaring.

Legia-coach Mioduski noemt de gang van zaken een "absoluut schandaal". Hij zei vanmiddag op een persconferentie in Warschau dat de ME de bus "met stokken en schilden" wilde bestormen om de spelers eruit te halen. "We gingen akkoord om verdere escalatie te voorkomen."

AZ-coach Pascal Jansen kijkt terug op de gebeurtenissen van gisteravond:

AZ-coach Jansen over ongeregeldheden: 'Moesten wachten in het stadion, nooit een goed teken'

De driehoek en AZ beschuldigen Legia van het niet nakomen van afspraken. In de binnenstad van Alkmaar werden gisteren voorbereidingen getroffen voor de herdenking van 450 jaar Alkmaars Ontzet. Daarom waren Legia-supporters daar niet welkom.

Om ze weg te houden is volgens de driehoek de afspraak gemaakt dat de Legia-supporters die de wedstrijd wilden bijwonen met een voucher naar Nederland zouden komen. Die konden gisteren bij het stadion van ADO Den Haag voor toegangskaarten worden ingewisseld.

Maar daar kwam weinig van terecht: "Tijdens veiligheidsoverleg met de UEFA aan de vooravond van de wedstrijddag werd duidelijk dat Legia Warschau deze afspraken niet nakwam. Slechts een beperkt aantal aanhangers maakte gebruik van deze regeling, de overige bezoekers kwamen op eigen gelegenheid naar het stadion in Alkmaar." Daarnaast beschikte de politie over informatie dat Legia-aanhangers zwaar vuurwerk bij zich hadden.

Bestorming

De burgemeester van Alkmaar heeft daarom in de loop van de middag de omgeving van station Alkmaar en het stadion als veiligheidsrisicogebied aangewezen. Dat betekende dat er in dit gebied preventief gefouilleerd kon worden.

Dat kon niet voorkomen dat Legia-supporters met geweld het stadion binnendrongen, mogelijk omdat ze geen geldig plaatsbewijs hadden. Een ME'er raakte bewusteloos, twee anderen lichtgewond. Bij de bestorming lukte het Legia-aanhangers om wapenstokken en pepperspray van ME'ers af te pakken.

De autoriteiten hadden het uitvak hierna het liefst ontruimd, maar dat kon niet omdat er niet genoeg agenten beschikbaar waren.

De chef van de politie-eenheid Noord-Holland, Hamit Karakus zegt dat gebleken is dat Legia Warschau een onbetrouwbare partner is die zijn afspraken niet is nagekomen. "Het zou de Poolse autoriteiten sieren als zij de collega's beterschap wensen en helpen met het opsporen van verdachten, in plaats van ons optreden te bekritiseren. Dit grove geweld tegen politiemensen is onacceptabel en veroordeel ik ten zeerste'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl