Hashimoto verschijnt alsnog in meerkampfinale en prolongeert prompt wereldtitel
Daiki Hashimoto heeft bij de WK turnen in Antwerpen zijn wereldtitel op de meerkamp geprolongeerd. De 22-jarige Japanner verwees Illia Kovtoen (brons in 2021) en Fred Richard naar de tweede en derde plek. Casimir Schmidt eindigde als zeventiende.
Olympisch kampioen Hashimoto moest in de kwalificatie zijn landgenoten Kenta Chiba en Kazuma Kaya, die eerste en tweede werden in de voorronde, voor zich laten en mocht dus eigenlijk niet aan de finale meedoen, omdat daarin slechts twee turners per land toegelaten worden. De Japanse staf trok echter Kaya terug, zodat Hashimoto zijn titel kon verdedigen.
Ook de nummers negen en tien van de kwalificatie, Artem Dolgopyat en Adem Asil (Europees kampioen op de meerkamp), hadden zich afgemeld, terwijl Zhang Boheng (vorig jaar zilver) de WK had laten schieten.
Geen grote fouten
Hashimoto moest in de kwalificatie bij het voltigeren van het paard, maar in de finale bleven grote fouten uit. Het begin, op vloer, kon weliswaar stukken beter (hij moest bij een bijna-val een grote extra stap zetten, met de zeventiende score als resultaat), maar daarna ging het crescendo: tweede op voltige, ringen en sprong, derde op brug en eerste op rek.
Sun Wei (vijfde op de Spelen) vergooide een plak op z'n laatste twee toestellen (20ste op vloer en 21ste op voltige). Fred Richard, tweede na vijf toestellen, viel van het rek, maar omdat ook Chiba vroegtijdig naar de grond ging op dat toestel, veroverde de 19-jarige WK-debutant uit Amerika toch nog de bronzen medaille.
Voor Schmidt was deelname aan de finale een bonus. De Hoofddorper was vooral naar Antwerpen gekomen om met Oranje een olympisch teamticket binnen te halen. Door in de kwalificaties als elfde te eindigen, voldeed de ploeg aan dat doel.
In de meerkampfinale startte Schmidt sterk op sprong (14,300). Hij vervolgde zijn gang langs de toestellen vervolgens zonder grote fouten, met onder meer een uitschieter op vloer (14,000). Pas op het laatste toestel, de ringen, ging het fout: Schmidt viel bij de afsprong.