Vitesse staat onder hoogspanning in de Gelderse derby
NOS Voetbal

Vitesse onder hoogspanning naar Gelderse derby: 'Kan voor ommekeer zorgen'

Vijf wedstrijden op rij won Vitesse niet. En in die vijf duels kwam de ploeg van Phillip Cocu maar tot negen schoten op doel. Met de vijftiende plaats op de ranglijst zijn er grote zorgen in Arnhem.

Maar vandaag, tijdens de Gelderse derby tegen NEC, is verliezen geen optie. Er wordt in Arnhem dan ook stiekem gehoopt dat deze wedstrijd voor de ommekeer zorgt.

Een beetje hoop kan Vitesse misschien putten uit de confrontatie in het vorige seizoen. Er werd toen in een reeks van acht wedstrijden zeven keer niet gewonnen. In Nijmegen kon vervolgens een 4-1 overwinning worden bijgeschreven.

"Het kan een wedstrijd zijn waarin we voor een ommekeer kunnen zorgen", stelt Vitesse-doelman Eloy Room. De Nijmegenaar weet als geen ander hoe de derby's in Gelderland eraan toegaan. "Het is wel waar dat deze wedstrijd er één op zich is. In deze wedstrijd moet je de mouwen opstropen en er vol voor gaan. Het gaat vaak niet om goed voetbal."

'Niet bezig met een crisis'

En dat komt Vitesse misschien wel goed uit. De Arnhemse ploeg zit in een behoorlijke sportieve crisis. Al wil Cocu dat niet hardop uitspreken. "Ik ben niet bezig met het feit of het crisis is. Ik ben bezig met de derby tegen NEC. Het is voor iedereen die Vitesse steunt een heel belangrijke wedstrijd. Als je daarin resultaat kan halen, voelt iedereen zich anders."

Dat het een belangrijke wedstrijd is, maakten de fans van Vitesse en NEC ook wel weer duidelijk op de laatste trainingen voor de derby. In Arnhem was er volop vuurwerk, in Nijmegen volop vertrouwen.

Vuurwerk en hoge verwachtingen bij trainingen NEC en Vitesse

Bij NEC weet men maar al te goed hoe je het chagrijn snel kan wegspelen. De eerste twee wedstrijden van het seizoen tegen Excelsior en Heracles verliepen dramatisch.

Daarna rechtten de Nijmegenaren de rug en inmiddels staat de ploeg van trainer Rogier Meijer op een tiende plaats in de eredivisie. Vorige week werd nog met goed voetbal met 3-0 van FC Utrecht gewonnen. De aangetrokken aanvaller Bas Dost speelde een belangrijke rol in dat duel.

En bij NEC spelen met Bram Nuytinck, Dirk Proper, Lasse Schöne en Jasper Cillessen ook spelers die begrijpen wat in een derby gevraagd wordt. Laatstgenoemde kan alleen niet keepen wegens een blessure. Hij wordt vervangen door de in eigen huis opgeleide Robin Roefs, die tegen Utrecht een prima indruk achterliet.

Ook Vitesse-spelers met 'derbygevoel'

Maar ook bij Vitesse zijn die spelers er, vertelt Cocu. "Wij hebben best wat jongens die het derbygevoel goed kennen. Zij komen uit de jeugd of hebben hier al eerder gespeeld. Zij kunnen goed overbrengen wat de ploeg te wachten staat."

Hij doelt dan bijvoorbeeld op Marco van Ginkel, Miliano Jonathans, Enzo Cornelisse en natuurlijk ook Room. De keeper ziet voor hemzelf dan ook wel een rol weggelegd in deze dagen.

Bekijk hier de interviews met keeper Room en Cocu:

"Ik probeer andere jongens mee te geven dat dit een heel mooie en belangrijke wedstrijd is. Maar er komt ook spanning bij kijken en ik probeer die druk weg te nemen door te zeggen dat ze ook moeten genieten."

Maar dat kunnen ze in Arnhem pas als er weer eens wordt gewonnen. Iets wat alleen in Volendam lukte, zo'n anderhalve maand geleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl