Mark Hagoort van AEB bij ingeleverde lachgastanks.
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Inleverpremie voor lachgastanks in Amsterdam gehalveerd vanwege groot succes

Het Afval Energie Bedrijf (AEB) in Amsterdam halveert het bedrag dat mensen krijgen per ingeleverde lachgascilinder. De afvalverwerker riep vorige week een regeling in het leven waarbij mensen die de cilinders inleveren tien euro per tank krijgen. Sindsdien zijn al 1500 cilinders ingeleverd.

Om te voorkomen dat het geld voor deze regeling te snel opraakt, heeft de afvalverwerker ervoor gekozen om minder geld uit te keren per ingeleverde cilinder.

Ontploffingen

Sinds januari is lachgas verboden waardoor op de tanks geen statiegeld meer zit. Hierdoor belandden ze vaker in het restafval, schrijft NH Nieuws. In de verbrandingsoven kunnen de tanks ontploffen wat tot schade aan de ovens en tot gevaarlijke situaties voor het personeel kan leiden.

"Het gebeurt dagelijks dat er ontploffingen plaatsvinden in de installaties. We hebben ongeveer dertig keer per week een ontploffing, waardoor we de hele ketel stop moeten zetten", zegt Mark Hagoort van het afvalbedrijf.

Het loopt storm bij het inleverpunt voor lachgascilinders:

Inleverpremie lachgastanks gehalveerd

Door de inleverpremie te halveren, hoopt de afvalverwerker mensen die van buiten de regio tanks inleveren, te ontmoedigen: "We betalen naast de inleverpremie ook nog de kosten om de cilinders te recyclen. Toch is dat vele malen goedkoper dan de reparaties aan de ketels", zegt Hagoort.

De cilinders worden verwerkt in Zeeland. Hoe lang het inleverpunt openblijft, is niet bekend. AEB hoopt dat de regering een structurele oplossing voor het probleem biedt.

Of door de regeling ook echt minder lachgascilinders bij het restafval komen, moet nog blijken. "Afval wordt eerst opgeslagen voordat het de oven ingaat. Het is dus nog te vroeg voor conclusies, maar de eerste signalen zijn voorzichtig positief".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl