Militairen bij de gevangenispoorten van het complex in het noorden van het land
NOS Nieuws

Bende Venezuela verliest controle over gevangenis met nachtclub en dierentuin

In Venezuela hebben zo'n 11.000 militairen de controle terug over een gevangenis die volledig in handen was gekomen van een machtige criminele bende. De Tocoron-gevangenis in het noorden van het land zou dienst hebben gedaan als het hoofdkwartier van de machtige Tren de Aragua-bende, die duizenden leden heeft en ook internationaal actief is.

Recent bleek dat bendeleden de gevangenis hadden heringericht als een soort hotel, met luxefaciliteiten als een zwembad, een nachtclub, een casino en een dierentuin. Familieleden van veroordeelden bleken binnen de gevangenismuren bij de gevangenen te wonen.

Duizenden militairen waren aanwezig om de gevangenis weer terug te nemen:

Bende Venezuela verliest controle over gevangenis: 'Ik weet niet of mijn man nog leeft'

Verslagggevers van persbureau AFP stonden tijdens de militaire operatie buiten de gevangenis tussen de naasten van de veroordeelden die kennelijk al tijden in weelde leefden in de cel. Militairen zouden motoren, televisies, airco's en magnetrons naar buiten hebben gebracht na de operatie.

Ontsnappingen

De Venezolaanse regering heeft de betrokken diensten gefeliciteerd met het herpakken van de controle in de gevangenis in de staat Aragua. De enorme operatie heeft volgens de regering een "centrum van samenzweringen en criminaliteit" ontmanteld.

De Tren de Aragua-bende, die onder meer in verband wordt gebracht met ontvoeringen, overvallen, drugssmokkel, afpersing, illegale goudmijnen en mensensmokkel, wordt geleid door Héctor Guerrero Flores (39). Hij zat in de Tocoron-gevangenis een celstraf van 17 jaar uit voor moord en drugssmokkel. Naar verluidt kon hij het complex in en uit wanneer het hem uitkwam.

Het lijkt erop dat de operatie nog niet geheel voorbij is. Een aantal gevangenen zou zijn ontsnapt toen de militairen de controle probeerden terug te krijgen. De regering heeft aangekondigd dat de voortvluchtigen gezocht zullen worden. De veroordeelden die in de Tocoron-gevangenis zaten, worden overgeplaatst naar andere gevangenissen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl