NOS Nieuws

Spanningen tussen Haïti en Dominicaanse Republiek om kanaal, grens gesloten

  • Reuters
    Het kanaal bij de rivier tussen de twee landen
  • Reuters
    Haïtianen blijven aan het kanaal werken
  • Reuters
    Vlak voor de grenssluiting was het druk bij de overgangen

De spanningen tussen de Dominicaanse Republiek en Haïti zijn verder opgelopen. De buurlanden, die een eiland delen, zijn het niet eens over het graven van een kanaal in Haïti. De Verenigde Naties waarschuwen voor een penibele situatie, nu de Dominicaanse Republiek de grens met Haïti heeft gesloten.

Haïti graaft een kanaal dat is verbonden aan een grensrivier tussen de twee landen. Haïti zegt het water nodig te hebben voor de landbouw in verband met de droogte, maar de Dominicaanse Republiek vreest dat het kanaal kan zorgen voor droogte bij boeren aan hun kant van de grens.

Bovendien beroept de Dominicaanse Republiek zich op een grensverdrag uit 1929 waarin is bepaald dat de loop van de rivier niet mag worden veranderd. Haïti zegt dat de Dominicaanse Republiek sindsdien zelf ook kanalen heeft gegraven.

VN-chef Guterres ontmoet de president van de Dominicaanse Republiek morgen om te praten over het doorlaten van humanitaire steun. Ook mensenrechtenexpert van de VN William O'Neill doet een soortgelijke oproep; door de gesloten grens kunnen essentiële goederen mogelijk niet aankomen in Haïti, dat al in een humanitaire crisis verkeert. "Er staan mensenlevens op het spel."

'Ongelukkige reactie'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in de Dominicaanse Republiek noemt de oproep van O'Neill "bevooroordeeld en ongelukkig". "Het is onredelijk dat ons land verantwoordelijk wordt gehouden voor het welzijn van de Haïtianen."

De regering in Santo Domingo weigert gesprekken tot de constructie van het kanaal is stilgelegd. Ook dreigt de regering met het bouwen van twee dammen die een "significant effect" zouden hebben op Haïti.

Vlak voordat de Dominicaanse Republiek de grens vorig week sloot was het druk bij de grensovergangen. De Dominicaanse Republiek heeft ondanks kritiek van de VN de afgelopen tijd duizenden Haïtianen uitgezet.

Haïti is al tijden in de ban van bendegeweld; tientallen bendes hebben de hoofdstad Port-au-Prince in handen. Bij plunderingen en lynchpartijen zijn honderden doden en gewonden gevallen. Het bendegeweld is al langer een probleem in het land, maar is sinds het begin van dit jaar nog "gewelddadiger en frequenter" geworden, volgens de VN.

Verschillende hulporganisaties hebben hun projecten vanwege de veiligheidssituatie in het land al gestaakt. De politie in Haïti heeft weinig middelen en de centrale overheid heeft nog nauwelijks gezag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl