Mishandelde kinderen zelf vaak ook gewelddadig tegen ouders
Kinderen die te maken hebben met kindermishandeling zijn zelf vaak ook gewelddadig tegen hun ouders, blijkt uit een studie van het Verwey-Jonker Instituut. Twee op de drie mishandelde jongeren zegt zelf geweld te gebruiken tegen hun vader of moeder.
Het Verwey-Jonker Instituut volgt gezinnen die kampen met huiselijk geweld sinds 2009. Uit dat onderzoek bleek al dat dergelijke mishandeling en verwaarlozing schadelijker is voor kinderen dan gedacht en dat het geweld ook na een melding bij Veilig Thuis in ruim de helft van de gevallen nog doorgaat.
Dit keer keek het instituut ook naar oudermishandeling door hun kinderen. Dat gebeurt vooral psychisch, dat wil zeggen dat kinderen hun ouders uitschelden, treiteren, kleineren of bedreigen.
Aangeleerd
De kinderen willen niet hetzelfde gedrag vertonen als hun ouders, maar kunnen niet anders, zegt de wetenschappelijk directeur van Verwey-Jonker Majone Steketee. "Ze hebben gewoon nooit een andere manier geleerd om met ruzies en conflicten om te gaan."
"Ze hebben zich eigenlijk aangeleerd dat je je dan gewelddadig moet gedragen. Deze kinderen weten niet dat je zulke problemen ook kunt oplossen door te praten en te luisteren."
Dat leidt er volgens haar ook toe dat er een grote kans is dat deze jongeren in hun liefdesrelaties geweld gaan gebruiken of er slachtoffer van worden.
Cirkel doorbreken
Steketee noemt het zorgelijk dat het om zo'n groot deel van de mishandelde kinderen gaat die zelf ook geweld gebruikt. Ze vindt dat de hulpverlening nog veel meer aandacht moet hebben voor de kinderen, juist omdat zij de ouders van de toekomst zijn.
"We weten al heel lang dat geweld van generatie op generatie wordt doorgegeven", zegt Steketee. "Maar deze cijfers zijn echt veel hoger dan ik had verwacht. Dat vraagt om een andere, gerichtere aanpak om deze kinderen te leren anders met conflicten om te gaan. Willen we de cirkel doorbreken, dan zal je de kinderen van nu echt goede hulp moeten bieden."