Kevin van Veen van FC Groningen baalt

Groningen verliest van ADO, duels Helmond en Den Bosch drie keer stilgelegd

FC Groningen is door een nederlaag tegen ADO Den Haag (0-1) naar de elfde plek in de eerste divisie weggezakt. NAC Breda ging in de eerste wedstrijd zonder de ontslagen trainer Peter Hyballa onderuit bij VVV-Venlo. Roda JC won van Telstar en behoudt de koppositie.

De duels Helmond Sport - TOP Oss (1-1) en FC Den Bosch - MVV Maastricht (2-1) werden in de tweede helft tot driemaal toe stilgelegd, omdat er plastic bekers op het veld werden gegooid.

In Helmond werden de laatste minuten zonder publiek uitgespeeld. In Den Bosch werd de wedstrijd na de onderbrekingen ook nog uitgespeeld. Iets voor 23.00 uur, drie uur na de aftrap, klonk het eindsignaal.

De scheidsrechter stuurt de ploegen van Helmond Sport en FC Oss naar de kleedkamers

Alle duels in de eerste divisie werden voorafgegaan door een minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers van de natuurrampen in Marokko en Libië.

Groningen worstelt

FC Groningen kent na de degradatie uit de eredivisie een niveau lager bepaald geen zachte landing. In een goedgevulde Euroborg begonnen de Groningers nog goed tegen ADO, maar de ploeg hield dat niet vast en verloor met 0-1.

Bij ADO was Jort van der Sande, overgekomen van NAC, de grote uitblinker. De rossige stylist deelde vanaf de nummer 10-positie de lakens uit, met slimme passjes en loopacties.

Zijn mooiste pass van de avond leverde de enige goal van de wedstrijd op. Met een gevoelig tikje zette hij Henk Veerman alleen voor de keeper, waarna de Volendamse spits fraai binnen stiftte. ADO klimt door de zege naar de vierde plek.

NAC overdonderd

NAC Breda trok met een zwaar gemoed naar Limburg, waar het na een roerige week VVV-Venlo (nummer twee in de eerste divisie) trof. Trainer Peter Hyballa werd ontslagen wegens zijn gedrag tegen spelers. Ton Lokhoff nam de honneurs tegen VVV waar.

De eerste helft verliep voor de Bredanaars rampzalig. Na acht minuten stond het al 2-0 door twee treffers van Lev Smans. NAC had geen enkele grip op pingelaar Soulyman Allouch, die bij de tweede goal uitstekend voorbereidend werk leverde. Kort voor de pauze maakte Magnus Kaastrup de derde goal voor de thuisploeg.

Soulyman Allouch draaide zijn Bredase tegenstanders dol

Lokhoff greep in de rust hard in en wisselde drie spelers. Dat leek even te helpen, want in de 50ste minuut knalde Dominik Janosek op aangeven van invaller Tom Boere de 1-3 binnen.

Aan die opleving kon NAC geen vervolg geven. De wedstrijd bloedde dood en gescoord werd er niet meer.

Roda blijft winnen, Emmen knokt zich terug

Koploper Roda JC nam het in eigen huis op tegen hekkensluiter Telstar. De ploeg uit Kerkrade kent de beste seizoenstart sinds de jaargang 2014/2015 en had geen enkele moeite met de bezoekers uit Velsen-Zuid.

De wedstrijd werd opengebroken door Walid Ould-Chikh, die met een geplaatst schot raak schoot. Daarna kwam het elftal van trainer Bas Sibum niet in de problemen. Na rust bepaalden Maximilian Schmidt en Arjen van der Heide de eindstand op 3-0.

In Amsterdam leek het nog puntloze Jong Ajax op weg naar een zege op FC Emmen, maar na rust werd de 2-0 voorsprong in vijf minuten tijd wegegeven. FC Emmen kwam zelfs op 2-3, maar Krystian Hlynsson redde voor Jong Ajax in de blessuretijd nog een punt.