Jan Vertonghen en Arthur Theate vieren de eerste treffer
NOS Voetbal

Feestvarken Vertonghen luidt ruime Belgische zege in, Noorwegen houdt hoop op EK

België heeft dankzij een 5-0 zege op Estland een flinke stap naar het EK in Duitsland gezet. Omdat Oostenrijk Zweden versloeg met 3-1 hebben de Belgen en de Oostenrijkers in groep F van de EK-kwalificatie een gat van zeven punten geslagen richting nummer drie Zweden. De beste twee ploegen in de groep mogen naar het EK.

Voor Jan Vertonghen werd het een memorabele wedstrijd. De oud-Ajacied speelde zijn 150ste interland en luisterde zijn mijlpaal op door al in de vierde minuut trefzeker te zijn. De verdediger, al enkele jaren recordinternational, kopte op aangeven van Yannick Carrasco zijn tiende interlandgoal binnen.

Tweede goal België

Een kwartier later maakte Leandro Trossard er met een kiezelhard schot en na een fraaie dribbel 2-0 van. Estland raakte daarna nog wel de lat, maar kwam verder niet in het stuk voor.

  • NOS
    De stand in groep F
  • NOS
    De stand in groep A
  • NOS
    Stand in groep I

Na rust gingen de Belgen, die zaterdag nog zeer moeizaam met 1-0 van Azerbeidzjan hadden gewonnen, vrolijk door met scoren. Romelu Lukaku (3-0 en 4-0) kroonde zich met zijn zevende en achtste treffer in de EK-kwalificatie tot topscorer van de kwalificatiereeks.

Charles De Ketelaere bepaalde de eindstand op 5-0.

Noren nog in de race

In groep A hield Noorwegen de hoop op het EK levend door Georgië met 2-1 opzij te zetten. Bij een gelijkspel tussen beide landen zou Schotland, dat vijftien punten heeft uit vijf duels, zich als eerste land plaatsen voor het EK.

Wie anders dan Erling Haaland opende de score in Oslo. De spits van Manchester City stond tussen twee verdedigers in, maar toch wist hij een voorzet van Antonio Nusa in de verre hoek te koppen. Een paar minuten later verdubbelde Martin Odegaard, wederom op aangeven van Nusa, de score door de bal van net binnen de zestien laag in de hoek te schuiven.

Noorwegen viert de treffer van Erling Haaland

In blessuretijd leek het nog heel even spannend te gaan worden toen Budu Zivzivadze de 2-1 maakte voor Georgië, maar gescoord werd er niet meer. Ajacied Georges Mikautadze speelde 67 minuten bij de Georgiërs, voormalig Vitesse-speler Guram Kashia was de aanvoerder.

Jongste basisspeler ooit

Spanje, achter Schotland de nummer twee in de groep, won in eigen huis met 6-0 van Cyprus. Lamine Yamal begon bij de Spanjaarden in de basis. Waar de jongeling van Barcelona op vrijdag tegen Georgië nog de jongste debutant ooit werd voor Spanje, werd hij nu de jongste basisspeler ooit voor zijn land. Yamal is zestien jaar en 61 dagen oud.

Het elftal van Spanje, vooraan tweede van rechts Lamine Yamal

Gavi opende na achttien minuten spelen de score tegen de Georgiërs door een teruggetrokken bal binnen te schieten. Een kwartier later kopte Real Sociedad-middenvelder Mikel Merino de 2-0 hard tegen de touwen.

Het duurde even voordat het net weer werd gevonden, maar vanaf de zeventigste minuut ging het opeens hard. Binnen een kwartier werd er vier keer gescoord door de Spanjaarden.

Schotten op rand van EK

Schotland gaat aan de leiding van groep A, voor de Spanjaarden, die negen punten hebben uit vier duels. Noorwegen volgt met zeven punten uit vijf duels. Op 15 oktober speelt Noorwegen thuis tegen Spanje voor zijn laatste kans.

Schotland heeft in de resterende drie wedstrijden (Spanje-uit, Georgië-uit, Noorwegen-thuis) aan twee punten genoeg om zich voor de vierde keer ooit te plaatsen voor het EK.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl