Doelpuntenmaker Davide Frattesi juicht

Eerste overwinning Spalletti, Italië met dank aan Frattesi langs Oekraïne

Italië heeft een belangrijke overwinning geboekt in de EK-kwalificatie op Oekraïne (2-1). Het is de eerste overwinning van de nieuwe bondscoach Luciano Spalletti, die afgelopen zaterdag bij zijn debuut teleurstellend gelijkspeelde in Noord-Macedonië.

Daardoor zat de druk er flink op bij de Italianen. Ze zijn de regerend Europees kampioen, maar misten de afgelopen twee WK's. Daarbij begonnen ze deze kwalificatiereeks met een thuisnederlaag tegen Engeland, en stapte Roberto Mancini vorige maand onverwachts op als bondscoach.

Italië gemotiveerd, Oekraïne onzeker

Italië begon furieus in San Siro en was direct gevaarlijk, toen Davide Frattesi Italië in de twaalfde minuut op voorsprong zette. De middenvelder, dit seizoen door Sassuolo verhuurd aan Internazionale, schoot gedecideerd binnen.

Oekraïne stelde daarna teleur. Ze speelden onzeker met veel balverlies in de opbouw en kwamen al helemaal niet aan aanvallen toe.

Net binnen het halfuur werd de Oekraïense hoop helemaal de grond ingeboord door de tweede goal van Frattesi. Hij kreeg de bal uit een kluts en schoot raak.

Luciano Spalletti als bondscoach van Italië

Nog voor rust werden de Oekraïners sterker, wat leidde tot wat mogelijkheden. De grootste werd in eerste instantie gemist, maar Federico Dimarco werkte de bal zo slecht weg dat Andriy Yarmolenko een niet te missen kans kreeg: 2-1.

Na rust ging het spel op en neer, maar de beste kansen waren voor Italië. Gescoord werd er niet meer, waardoor Italië kwalificatie voor het EK nog steeds in eigen hand heeft. Engeland leidt groep C met dertien punten, Italië, Oekraïne en Noord-Macedonië volgen met zeven punten. Maar Italië heeft wel een wedstrijd minder gespeeld.