Zoektocht in Libië naar overlevenden gaat door, vrees voor nog veel meer doden
In het noordoosten van Libië wordt met man en macht gezocht naar overlevenden van de overstromingen die zijn ontstaan door storm Daniel. Vooral in de havenstad Derna, die zo'n 125.000 inwoners telt, is de ravage enorm. Daar zijn al honderden lichamen onder het puin vandaan gehaald.
Het dodental als gevolg van de overstromingen staat inmiddels op 5200, melden lokale autoriteiten, maar vermoedelijk zijn er nog veel meer mensen om het leven gekomen. In de tuin van een ziekenhuis in Derna liggen tientallen bedekte lichamen, is te zien op beelden uit het gebied. Bezorgde mensen kijken onder de lijkdoeken om te zien of familieleden eronder liggen. Elders in Derna is een massagraf gegraven voor honderden slachtoffers.
De schade in het gebied is enorm:
De locoburgemeester van de stad zegt tegen nieuwszender Al Jazeera dat zeker 20 procent van de stad is verwoest. Nadat twee dammen waren doorgebroken, kon het water overal in de stad komen. Sommige wijken zijn volledig verwoest. Tienduizenden mensen zijn alles kwijt.
Lichamen weggespoeld
Het reddingswerk verloopt moeizaam. De weg die naar Derna leidt is door de overstromingen moeilijk begaanbaar en gevaarlijk. Door de grote hoeveelheid water in de stad verwachten reddingswerkers dat er nog meer panden zullen instorten.
Het Internationale Rode Kruis denkt dat het dodental nog veel verder zal oplopen. Er worden nog zeker 10.000 mensen vermist, zei de Libië-gezant voor het Rode Kruis. Volgens hem is de situatie in Libië "net zo verwoestend als in Marokko", verwijzend naar de zware aardbeving in dat land.
De gezondheidsminister van het oosten van Libië zegt dat veel lichamen waarschijnlijk nog onder het puin liggen of zijn weggespoeld in de Middellandse Zee. Een andere overheidsfunctionaris in het gebied zegt dat de lichamen overal liggen. "In de zee, in de valleien, onder de gebouwen."
Ziekte-uitbraken
Het Rode Kruis in Nederland heeft gironummer 7447 geopend voor de slachtoffers van de overstromingen. De organisatie laat weten dat er dringend medische hulp nodig is. Ook zijn hygiëneproducten van belang, omdat vervuild water tot ziekte-uitbraken kan leiden, schrijft de organisatie.
Verschillende landen en organisaties hebben inmiddels ook steun aangekondigd voor het getroffen gebied. Het gaat onder meer om de Europese Unie, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, Turkije, de Verenigde Naties en de Verenigde Staten.
Premier Dbeibah, van de internationaal erkende regering, zegt dat Libië kijkt welke hulp nodig is. "We zullen alleen de hulp accepteren die noodzakelijk is", zegt hij.