Karolien Florijn

Ook WK-finale Florijn, Van Dorp en dubbeltwee; nu acht olympische roeitickets

Nog eens drie Nederlandse roeiboten hebben zich in Belgrado geplaatst voor een WK-finale en zo tickets bemachtigd voor de Olympische Spelen in Parijs. Donderdag plaatste de Nederlandse ploeg zich al op vijf onderdelen voor de Spelen van 2024 in Parijs.

Skiffeurs Karolien Florijn en Simon van Dorp wonnen met flink vertoon van macht in de halve finales. Regerend wereldkampioene Florijn nam al snel een ruime voorsprong en roeide met alle concurrenten in haar zicht naar de finale. Ze was bijna vijf seconden sneller dan regerend olympisch kampioene Emma Twigg uit Nieuw-Zeeland.

Tegenover persbureau ANP vertelde Florijn dat de Duitse ploeg vanochtend de afstellingen van de Nederlandse boot aan het afkijken was. Michelle Darvill, de coach van TeamNL, betrapte hen op heterdaad. Florijn: "De belangen zijn groot hier en voor sommige ploegen staat er veel op het spel."

"Dat is natuurlijk een beetje gek, want je hoort niet aan andermans spullen te zitten", vervolgt Florijn. "Toen Michelle aangaf dat hij ook kon vragen naar de afstellingen, toen schrok hij een beetje en ging hij een smoesje bedenken. Michelle is ook half-Duits en toen ze zei dat hij de afstelling van de riemen mocht weten, was hij helemaal van zijn à propos."

Skiffeur Simon Van Dorp

Van Dorp maakte in het laatste deel van zijn halve finale het verschil. Hij liet de Deen Sverri Nielsen achter zich en haalde Thomas Mackintosh uit Nieuw-Zeeland in en won in 6.55,46. Nielsen klokte 6.57,30.

Van Dorp doet voor de eerste keer als skiffeur mee aan een eindtoernooi. De 26-jarige Amsterdammer werd weggehaald uit de dubbelvier en won op het Sava-meer in Belgrado deze week al zijn drie races. Alleen de Duitse titelverdediger Oliver Zeidler plaatste zich met een betere tijd voor de finale.

De skiff-finales zijn op zondag.

Melvin Twellaar en Stef Broenink wonnen in de dubbeltwee ook hun halve eindstrijd. Met een tussenversnelling in het laatste deel liet het Nederlandse duo de rest van het veld achter zich en bereikte in 6.19,31 de WK-finale. Ook die boot gaat volgende zomer naar Parijs.

Herkansing Vos en Scheenaard

De Nederlandse vrouwen in de dubbeltwee slaagden er niet in zich te plaatsen voor de A-finale. Nika Johanna Vos en Lisa Scheenaard konden op de eerste kilometer niet mee met de Roemeense en Litouwse boot.

Vos en Scheenaard konden vervolgens in de strijd om de derde plaats ook niet tippen aan de Nieuw-Zeelandse boot en vielen zo buiten plaatsing voor de grote finale.

Bondscoach Eelco Meenhorst liet gisteren weten wat hij van dit WK verwacht.

Roeibondscoach Meenhorst: 'Goed op koers om met hoop ploegen in finale te komen'

Voor de Nederlandse dubbeltwee, die via herkansing in de halve finale kwam, wacht nog wel de B-finale. Ook daar is plaatsing voor de Olympische Spelen mogelijk.

Veldhuis vierde

Martine Veldhuis kwam in de finale in de lichte skiff tekort voor een medaille. Vanuit de lastige baan zes aan de buitenkant kwam zij als vierde aan de meet op het niet-olympische onderdeel.

De voormalig Europees kampioene finishte acht seconden achter de Amerikaanse Sophia Luwis, die naar huis gaat met brons. Siobhan McCrohan uit Ierland werd wereldkampioen, voor de Mexicaanse Kenia Lechuga.