Elon Musk op een foto uit maart vorig jaar
NOS Nieuws

'Musk saboteerde drone-aanval op Krim', Oekraïne reageert woest

Volgens CNN heeft zakenman Elon Musk vorig jaar een Oekraïense drone-aanval op het door de Russen bezette schiereiland de Krim gedwarsboomd. De Amerikaanse nieuwszender baseert zich op passages uit een nog te verschijnen geautoriseerde biografie over de miljardair. Musk heeft nog niet op de publicatie gereageerd.

Een adviseur van de Oekraïense president Zelensky stelt dat de zakenman een grote fout heeft begaan. "Als gevolg daarvan worden burgers en kinderen gedood. Dat is de prijs van een cocktail van onwetendheid en een groot ego", zegt adviseur Podoljak in een bericht gericht aan Musk op sociale media.

Onderzeedrone

Volgens de publicatie van CNN had Musk medewerkers van zijn bedrijf Starlink opgedragen de internetverbinding te verbreken in de omgeving van de Oekraïense aanvalspoging. Daardoor verloren de onderzeedrones met explosieven de verbinding bij de Krim. De onbestuurbaar geraakte drones zouden vervolgens zijn aangespoeld voor de kust. Het is onduidelijk wanneer in 2022 dit zou zijn gebeurd.

Volgens biograaf Walter Isaacson handelde Musk uit angst voor een Russische nucleaire vergeldingsactie tegen Oekraïne. Inmiddels heeft Oekraïne talloze drone-aanvallen uitgevoerd op het schiereiland, dat door Rusland is geannexeerd, zonder dat het Kremlin kernwapens heeft ingezet.

Sinds het uitbreken van de oorlog is Oekraïne voor een groot deel afhankelijk van de Starlink-satellieten van Musk voor toegang tot internet. De ondernemer is daarmee een machtige geopolitieke speler geworden. Hij mengt zich ook geregeld in discussies over de oorlog. Zo had hij bijvoorbeeld openlijk kritiek op de levering van clustermunitie aan Oekraïne door de VS.

Bronnen in Oekraïne meldden eerder al dat Musk de satellieten had uitgeschakeld.

Aan de lijn met adviseur Biden

"Hoe ben ik in deze oorlog terechtgekomen?", heeft de miljardair gezegd volgens biograaf Isaacson. "Starlink was bedoeld voor netflixen en chillen (...) voor vreedzame dingen, niet drone-aanvallen."

Volgens CNN hing Musk kort na de sabotageactie aan de lijn met de nationale veiligheidsadviseur van president Biden en de Russische ambassadeur voor de VS.

De vicepremier van Oekraïne zou de miljardair hebben gesmeekt om de internetconnectie voor de onderzeedrones te herstellen. In een tekstbericht legde hij uit waartoe de drones in staat waren, zo citeert CNN uit de biografie.

Musk zou in een reactie hebben gezegd dat hij onder de indruk was van de Oekraïense drones. Desondanks ging hij niet overstag. Hij zou de satellieten niet weer aan hebben gezet omdat Oekraïne "nu te ver gaat en een strategisch verlies" over zich zou afroepen.

'Waarom oorlogsmisdadigers beschermen?'

Podoljak, de adviseur van Zelelensky, zegt dat de acties van Musk grote gevolgen hebben gehad. Door Oekraïne te belemmeren "een deel van de Russische vloot" te vernietigen konden deze oorlogsschepen Oekraïense steden bestoken met kruisraketten, schrijft Podoljak. Hij vraagt zich ook af "waarom sommige mensen zo graag oorlogsmisdadigers willen beschermen".

De miljardair heeft volgens het CNN-artikel ook contact gehad met Russische functionarissen. Onduidelijk blijft wanneer deze gesprekken zouden zijn geweest en waarover er is gepraat.

Pentagon-functionarissen hebben eerder gezegd tegen The New Yorker dat Musk contact heeft gehad met Poetin. De Starlink-eigenaar zei vervolgens dat hij één keer met de Russische president heeft gesproken, maar dat was ruim een jaar voor de oorlog. "Het onderwerp van gesprek was toen de ruimte", zei hij op zijn sociale platform Twitter, dat inmiddels X heet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl