Grote reddingsactie in Turkije aan de gang voor zieke grotonderzoeker
In Turkije is een grote reddingsactie aan de gang voor een Amerikaanse wetenschapper die vastzit in een grot op ruim een kilometer diepte. De 40-jarige grotonderzoeker Mark Dickey was bezig met een onderzoeksmissie in het zuidoosten van Turkije, toen hij werd getroffen door een maagbloeding.
Volgens de Turkse reddingsorganisatie TUMAF zijn er meer dan 170 mensen uit verschillende landen betrokken bij de reddingsoperatie. Het gaat onder meer om Kroaten, Hongaren, Italianen, Polen en Turken. De hulpactie bestaat uit verschillende delen, waarbij ieder land verantwoordelijk is voor één gedeelte. De hele operatie kan dagen of zelfs weken duren. De omstandigheden in de grot zijn pittig: het is er maar 4 tot 6 graden.
Een aantal reddingswerkers heeft Dickey inmiddels bereikt:
Dickey was bezig met een missie om het Morca-grotsysteem in het Taurusgebergte in kaart te brengen toen een maagbloeding hem trof. Een Hongaars reddingsteam heeft ter plaatse bloedtransfusies uitgevoerd. Ook is er een telefoonverbinding met hem ingesteld. Zijn toestand is inmiddels wat verbeterd en hij heeft voor het eerst in een paar dagen weer wat gegeten.
Bloedtransfusie
Of het mogelijk is om de onderzoeker zonder stretcher naar buiten te krijgen wordt onderzocht. Verder zijn reddingswerkers bezig met het verbreden van de doorgangen in de grot. Ook worden langs de evacuatieroute speciale plaatsen ingericht waar Dickey en hulpverleners kunnen rusten.
Dickey heeft zelf ook een video naar buiten gebracht, waarin hij de reddingswerkers en de Turkse autoriteiten bedankt voor hun inzet. "Zoals jullie kunnen zien ben ik alert en praat ik. Maar ik ben van binnen nog niet genezen, dus ik zal veel hulp nodig hebben om hier uit te komen."