Honderden scholen in VK dreigen te moeten sluiten vanwege instortingsgevaar
In het Verenigd Koninkrijk dreigen nog eens honderden scholen onveilig te worden verklaard vanwege instortingsgevaar. Voor het weekend moesten 104 scholen uit voorzorg al de deuren (gedeeltelijk) sluiten vanwege betonrot in de panden. Dat probleem lijkt nu groter te zijn.
De boosdoener is RAAC, een brosse betonsoort die tussen de jaren 50 en de jaren 80 veel werd gebruikt bij de bouw van allerlei overheidsgebouwen, zo ook ziekenhuizen en politiebureaus. Het materiaal werd onder meer gebruikt in dakbedekking, vloeren en muren, en vormde destijds een goedkoper alternatief voor 'gewoon beton'.
Maar RAAC heeft ook een groot nadeel: het gaat maar zo'n dertig jaar mee en is gevoelig voor rot. De Britse Gezondheid en Veiligheidsdienst heeft gewaarschuwd dat het materiaal in veel panden inmiddels 'op' is en de panden plotseling kunnen instorten. Dat gebeurde in 2016 al met een deel van een schoolgebouw in het Schotse Edinburgh.
Vandaag waarschuwde de Britse minister van Onderwijs, Gillian Keegan, dat mogelijk nog honderden andere schoolpanden onveilig zijn vanwege het beton. Dat zal de komende weken moeten blijken: alle scholen die mogelijk met RAAC zijn gebouwd worden binnen twee weken uitgebreid geïnspecteerd.
De betonrot levert voor veel scholen een probleem op, schrijven Britse media. De scholen kampen met een plotseling tekort aan lesruimtes waardoor duizenden leerlingen er niet terechtkunnen. Op sommige scholen wordt weer uitgeweken naar online lesgeven.
Ook een school in Leicester krijgt daarmee te maken:
De betonrot lijkt een hoofdpijndossier te worden voor premier Sunak. Dat RAAC een beperkte levensduur heeft, is namelijk al jaren bekend. Maar Sunak bezuinigde in zijn eerdere functie als minister van Financiën stevig op het herstel van openbare gebouwen. Dat stelt althans een voormalig topambtenaar van het ministerie. Volgens Jonathan Slater zou de Britse regering in 2018 zijn gewaarschuwd dat op jaarbasis 300 tot 400 scholen opgeknapt moesten worden, maar maakte het kabinet daar onvoldoende budget voor vrij.
Sunak lijkt ondertussen minder pessimistisch te zijn dan zijn minister Keegan: de premier zei eerder dat hij verwacht dat van de 22.000 Britse scholen, 95 procent geen problemen met RAAC heeft. Bovendien, zo stelde Sunak, is het ook niet uitgesloten dat de problemen zich bij sommige scholen zullen beperken tot één of twee klaslokalen. Bij de BBC ontkende hij bovendien met klem verantwoordelijk te zijn geweest voor de bezuinigingen.
De oppositie heeft ondertussen flink uitgehaald naar de regering van Sunak, mede vanwege de timing van de sluiting: vandaag was het de eerste dag na de zomervakantie. Labour zegt bovendien dat de zaak laat zien dat de Conservatieven de afgelopen jaren onterecht hebben bezuinigd op de publieke sector.