Weer topdag voor Jumbo-Visma: Roglic wint etappe, Kuss pakt leiderstrui
- De achtste etappe in de Vuelta is een prooi voor Primoz Roglic.
- Sepp Kuss neemt de rode leiderstrui over van Lenny Martinez.
- Lees het wedstrijdverslag.
- Alle uitslagen en klassementen in een oogopslag.
- Automatisch updates ontvangen van dit liveblog? Klik op het belletje.
¡Hasta mañana!
We besluiten dit liveblog met de twee vrolijkste renners na de achtste etappe. Een rit, waarin Jumbo-Visma weer eens spierballen toonde en dubbel en dwars beloond werd.
Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!
Het menu van zondag
Morgen staat er opnieuw een lastige rit van Cartagena naar de top van de Alto Caravaca de la Cruz op het programma, met opnieuw een loodzwaar slot. Jumbo-Visma heeft wat het wilde, dus zondag zou zomaar eens een goede dag kunnen zijn voor de sterke vluchters. Maar op de Alto Caravaca de la Cruz zullen ook de klassementsmannen zich niet kunnen verstoppen.
De officiële start van de negende etappe is om 12.39 uur, de finish wordt verwacht rond 17.15 uur.
Alle uitslagen en klassmenten
Eindelijk heeft Horner een opvolger: 'Misschien ook maar extra breed stuur bestellen'
Voor het eerst sinds 2013 staat er weer een Amerikaan aan kop van het klassement in een grote ronde. Toen was dat Chris Horner, die totaal onverwacht Vincenzo Nibali aftroefde in een secondenspel en op de flanken van de Angliru een dik uitroepteken zette achter zijn Vuelta-zege.
Na vandaag staat Kuss stevig in de leiderstrui, met een voorsprong van 2.31 op Remco Evenepoel. Zelfs als je ervan uitgaat dat Kuss een groot deel van die voorsprong inlevert in de tijdrit van dinsdag, is de kans best groot dat hij in de leiderstrui blijft. Moeten we dan toch rekening houden met 'GC Kuss'? "Nou...dat weet ik niet hoor", zei Kuss lachend in het flashinterview. "Horner was superindrukwekkend in die Vuelta. Misschien moet ik voor de derde week ook maar een stuur van 44 centimeter bestellen, om genoeg grip houden om staand de Angliru op te kunnen."
Op 13 september - op de verjaardag van Kuss - beklimt het peloton opnieuw 'het beest van Asturië'. Dit zei hij voor de Vuelta over die dag...
Onduidelijkheid over laatste meters: 'Finish was anders, no?'
Remco Evenepoel zag tot zijn tevredenheid hoe Jumbo-Visma het heft in handen nam in de etappe en nam zelf het voortouw op de steile slotklim. "Toen Sepp Kuss demarreerde heb ik geprobeerd om het rustig dicht te rijden. Niet te snel, want dan zouden Roglic of Vingegaard gaan. Ik baal alleen dat ik de ritzege uit mijn handen heb laten vallen."
Volgens Meseguer was Evenepoel zo ontgoocheld omdat hij dacht dat een van de vluchters al voor hen gefinisht was. Tegen collega's van de Franse pers zou hij gezegd hebben dat hij niet wist waar de streep precies lag. En dat kan kloppen, want ook Roglic uitte zijn verbazing voor hij naar het podium ging.
"De finish was anders, no?", horen we hem vragen. "Jullie hadden gezegd dat het 50 meter was na de bocht. Maar na de bocht ging het nog een heel stuk door.
Toptien klassement
Kuss excuseert zich, maar is wel de nieuwe leider
"Ik deed er alles aan om als mee over de top te komen, maar het lukte net niet", hoorden we Sepp Kuss kort na de finish zeggen tegen Primoz Roglic. Niet dat het uitmaakt, want Kuss is de nieuwe leider in het klassement.
In het flashinterview van de organisatie met Roglic werd de Sloveen gevraagd hoeveel kopmannen er nu zijn bij Jumbo-Visma? Roglci dacht heel even na en zei: "Drie, hè. En misschien komt er nog wel een vierde bij. Je weet het nooit."
FINISH | Poels best of the rest
Weer hebben we Wout Poels niet in beeld gezien, maar de nummer vier van het klassement is vandaag gewoon best of the rest. Hij wordt negende op 0.34 en doet opnieuw goede zaken in het klassement.
FINISH | Rode trui Martinez op 1.10
Lenny Martinez komt op 1.10 van Roglic binnen in gezelschap van Uijtdebroeks. Zijn dagen in de leiderstrui blijven beperkt tot twee.
FINISH | Kuss juichend over streep
Op een klein gaatje komt Vingegaard met Mas over de streep. En daarachter zien we Kuss met de arm in de lucht, in gezelschap van Soler en Almeida.
De Amerikaan mag straks voor het eerst de leiderstrui in een grote ronde aantrekken.
FINISH | ROGLIC WINT!
Evenepoel begon de sprint, maar kan Roglic niet van zich afhouden. De Sloveen wint de achtste etappe voor Evenpoel en Ayuso.
Sepp Kuss is de nieuwe leider!
1 km | Supersnel naar de streep
Met een bloedvaart zoeven ze naar beneden. Mas moet een klein gaatje laten, maar keert wel terug. De laatste honderden meters gaan vals plat omhoog.
3,1 km | Evenepoel boven
Evenepoel is als eerste boven en gaat als eerste naar beneden van de acht koplopers. Want ook Soler, Almeida en Kuss zijn weer aangesloten.
Martinez komt intussen in gezelschap van Uijtdebroeks op ene minuut over de top.
3,6 km | Bijna boven
Nog altijd is het Evenepoel die op kop sleurt, met Roglic, Vingegaard, Mas en Ayuso in het wiel. Soler, Almeida en ook Kuss moeten een klein gaatje laten.
4,2 km | Evenepoel haalt Kuss terug
Evenepoel brengt de groep terug bij de ontsnapte Kuss en dus is het wachten op de volgende aanval van een Jumbo. Maar ook UAE zit met drie man in deze groep: Ayuso, Soler en Almeida. Evenepoel en Mas moeten het alleen doen.
Rodetruidrager Martinez rijdt al op 46 seconden, dus die gaat de leiding verliezen.
4,8 km | Aanval Kuss!
Daar gaat Sepp Kuss! Hij demarreert en pakt een klein gaatje, maar het is zo steil dat de verschillen niet groot zijn. Roglic en Vingegaard laten het werk nu aan Evenpoel. Mas bijt op de tanden om het wiel te houden en ook Ayuso kan nog mee.
Ook Soler gaat nog aansluiten, Almeida rijdt er (uiteraard) vijf meter achter en Carthy redt het niet.
5 km | Vijf man over
Er zijn nog vijf man over: Evenepoel, Vingegaard, Roglic, Kuss en Mas. De rest moet passen.
5.5 km | Soudal-QuickStep neemt over
Het zijn de mannen van Evenepoel die het heft in handen nemen. Cattaneo en Vervaeke voeren het tempo op. Dan zien we Evenepoel, voor Roglic, Vingegaard en Kuss.
Die laatste lijkt de rode trui te gaan pakken, want voor Martinez gaat het te snel.
6,3 km | Thomas eraf, Martinez heeft het lastig
Het werk van Tratnik zit er ook al op, nu is het aan Valter. Maar naast de Hongaars kampioen zien we Evenpoels adjudant Vervaeke vrolijk babbelen. Een staaltje psychologische oorlogsvoering?
Achteraan zien we Geraint Thomas al lossen. En - buiten beeld - ook rodetruidrager Lenny Martinez heeft het moeilijk.
7 km | Tratnik neemt over
Wilco Kelderman reed de laatste kilometers op kop, nu is het aan Jan Tratnik om de eerste meters van de klim voor zijn rekening te nemen. De koplopers hebben nog maar 0.15 voorsprong.
Onderussen in Bretagne: Bredewold win Classic Lorient
Nog even snel voor het klimgeweld begint: Mischa Bredewold heeft namelijk de Classic Lorient op haar naam geschreven.
11 km | Poels kent de klim
Met zoveel spierballentaal zijn alle ogen natuurlijk gericht op Jumbo-Visma. Denken ze dat Remco Evenepoel niet helemaal fit is misschien?
Maar ook gaan we letten op Wout Poels, de nummer vier van het klassement momenteel. Als een van de weinigen kent hij deze klim uitstekend. In 2016 won hij in de Ronde van Valencia onbedreigd op Xorret de Catí. Nu volgt er nog wel een snelle afdaling.
En dat terwijl de donkere wolken zich verzamelen, als het maar droog blijft!
12 km | Jumbo-Visma met voltallige ploeg op kop
Over vijf kilometer beginnen de renners aan die loodzware slotklim en in het peloton zien we de voltallige ploeg (acht renners) op kop. Een staaltje machtsvertoon, dat is duidelijk. De vier koplopers hebben nog 0.55 voorsprong en zullen de voet van de klim nog wel halen met voorsprong. Maar op de top zullen we andere gezichten zien.
Weer demonstranten opgepakt door Spaanse politie
Zojuist heeft de Spaanse Guardia Civil bekendgemaakt dat het gisteren tijdens de zevende etappe weer iemand heeft opgepakt, die de koers wilde verstoren. Eerder arresteerde de politie al een groep demonstranten die olijfolie op de weg probeerde te gieten.
22 km | Van Eetvelt en Camargo geven nog niet op
Het peloton, inmiddels genaderd tot 1.21 van de vier koplopers, heeft de meeste renners van de oorspronkelijke kopgroep van 30 ingelopen. Twee man rijden nog tussen de vier koplopers en het peloton: Camargo (EF) en Van Eetvelt (Lotto-Dstny).
25 km | Van Baarle brommert peloton snel dichterbij
Tegen het moordende tempo van Dylan van Baarle op kop van het peloton is niets bestand. En dus lijkt het erop dat we toch een strijd tussen de klassementsmannen gaan krijgen op de steile slotklim Xorret de Catí (3,8 km aan 11,4 procent, met pieken boven 20 procent).
Na die slotklim gaat het trouwens nog twee kilometer heel steil naar beneden. De laatste kilometer loopt vals plat omhoog.
Twee opgaves: Gaze en Latour afgestapt
Ondertussen kunnen we twee opgaven melden: Sam Gaze (Alpecin-Deceuninck), een paar weken geleden nog wereldkampioen mountainbiken op de shorttrack heeft in de remmen geknepen. En dat geldt ook voor Pierre Latour (Total). De Franse klimmer zou al een paar dagen ziek zijn.
35 km | Vier koplopers
Weer een wisseling van de wacht in de kopgroep. En dit kon weleens de beslissende slag zijn wat betreft de koplopers: Caruso, Lazkano. Kron en Rui Costa hebben namelijk een minuut voorsprong op 17 achtervolgers en dat is een gat dat moeilijk te dichten zal zijn.
Maar mogen de vier ook strijden om de dagzege? Dat valt te bezien, want het peloton waar Dylan van Baarle het werk van Gesink heeft overgenomen heeft nog maar 2.38 achterstand. En als dat zo doorgaat, dan zullen de vluchters het niet gaan halen.
48 km | Ook Bardet en Tiberi sluiten aan
Ook Bardet, Tiberi, Kron en Rodriguez sluiten aan bij de kopgroep, dat met tien man verder gaat.
56 km | Wisseling van de wacht
Opeens is daar een wisseling van de wacht op kop van de wedstrijd. De acht koplopers zijn ingelopen door de achtervolgers en vervolgens gingen drie anderen ervandoor: Caruso (Bahrain), Moniquet (Lotto-Dstny) en de jonge Ethiopiër Berhe (Jayco-AlUla).
En die drie kregen vervolgens weer gezelschap van Rodriguez (Arkéa), Rui Costa (Intermarché) en Lazkano (Movistar). Moniquet was trouwens als eerste boven op de top van de Puerto de la Carrasqueta, trouwens en pakt vijf bergpunten (en drie bonificatieseconden, voor wat het waard is).
58 km | Gesink blijft maar doorbeuken
We rijden trouwens op de Puerto de la Carrasqueta, de vierde van de vijf gecategoriseerde beklimmingen. De langste van de vijf beklimmingen (10,9 km), maar met een gemiddelde van 4,9 procent niet de zwaarste.
Toch is dit op papier een belangrijke doorkomst, want op de top van deze berg liggen behalve de bergpunten ook 3, 2 en 1 bonificatieseconden voor het oprapen. Op papier, want hoe hard Gesink ook rijdt, dat gat gaat niet meer dicht voor de top.
Maar natuurlijk heeft Jumbo-Visma genoeg om voor te rijden. Primoz Roglic en Jonas Vingegaard voelen zich waarschijnlijk goed vandaag en durven de strijd om bonificaties wel aan met hun concurrenten. Of gaan ze voor de rode trui met Sepp Kuss?
Voor de Vuelta liet Kuss nog duidelijk weten dat hij geen ambities heeft voor het klassement. Maar als je op acht seconden van het rood staat, dan kun je er best voor gaan, nietwaar?
61 km | Acht koplopers, maar achtervolgers en peloton naderen
De drie achtervolgers Kron, Elissonde en Prodhomme zijn bij de vijf koplopers gekomen. En dus hebben we acht koplopers, maar de rest van de voormalige kopgroep zit daar maar 0.34 achter.
En ook in het peloton kunnen de klassementsmannen stiekem gaan denken aan de ritzege, want dankzij Robert Gesink is het verschil nog maar 3.30.
72 km | De Gendt laat zich afzakken (om te helpen?)
Net schreven we al over de ploegmaten van Thomas De Gendt, die zich rustig kunnen laten meevoeren. Nu laat De Gendt zich zelfs uitzakken om een van hen te helpen de oversteek te maken naar de koplopers.
Rui Costa (Intermarché) heeft die oversteek gemaakt en neemt daar de plek in van de Belg. Dit lijkt een belangrijk moment voor de dagzege. Als het peloton de vluchters tenminste hun gang laat gaan.
78 km | Vier achtervolgers komen bij De Gendt
Tiberi, Romo, Rodriguez en Lazkano hebben het gat op De Gendt gedicht en dus gaan we verder met vijf koplopers. Voor De Gendt is dat prima, want in zijn eentje lijkt het zelfs voor 'een speciale' als hij een beetje te gek.
En voor zijn drie ploegmaten in de achtervolgende groep is het natuurlijk helemaal ideaal: Van Eetvelt, Kron en Moniquet hoeven niets te doen.
82 km | De Gendt is boven en pakt vijf bergpunten
Thomas De Gendt is als eerste boven en pakt vijf bergpunten. Slechts 38 seconden achter hem zijn ook Tiberi, Romo en Rodriguez boven. En net over de top sluit ook Oier Lazkano (Movistar) aan bij de achtervolgers.
De andere 25 vluchters, waaronder Bauke Mollema en Julius van den Berg, rijden daar weer een halve minuut achter,
En door het beulswerk van Gesink in het peloton moet Rodriguez zijn droom om leider te worden langzaam opbergen: het verschil is nog maar 3.58.
84 km | De Gendt bijna boven, vijf man in achtervolging
Thomas De Gendt is bijna boven op de derde gecategoriseerde klim van de dag. Inmiddels zijn er drie renners in de achtervolging gegaan: Tiberi (Bahrain), Romo (Astana) en de virtuele leider Rodriguez (Arkéa).
89 km | Gesink sleurt op kop, Vlasov heeft het moeilijk
Terwijl koploper De Gendt en de andere vluchters bezig zijn met de derde klim van de dag, Puerto de Benifallim (9,5 km aan 4,9 procent), zien we een opvallend beeld in het peloton. Onder impuls van Robert Gesink is het peloton namelijk op een lang lint getrokken.
Jumbo-Visma heeft dus wel degelijk plannen vandaag en houdt het tempo ziedend hoog. En dat maakt slachtoffers: we zien Aleksandr Vlasov, de kopman van Bora-hansgrohe, bungelen aan de staart van het peloton.
De Gendt voor de start: 'Niet bij uitvaart De Decker, vandaag hem toch eren'
Vandaag is trouwens de begrafenis van Tijl De Decker in Wommelgem, de 22-jarige Belgische renner van Lotto-Dstny die volgend jaar zou overstappen naar de profs. En dus is het niet zo gek dat er juist vandaag vier renners in de aanval zijn, waaronder De Deckers boezemvriend Lennert Van Eetvelt.
Sander Kleikers van Eurosport sprak voor de start met Thomas De Gendt. "We hebben Tijl de hele week al in ons hoofd en vandaag helemaal natuurlijk. Helaas kunnen wij niet bij de uitvaart zijn, maar we zullen alles geven om hem eer aan te doen."
Intussen is De Gendt - die deze zomer zelf paste voor de Tour en vervolgens op de fiets van België naar Spanje reed in voorbereiding op de Vuelta - dus op avontuur gegaan. "Niet veel renner zullen deze wegen beter kennen dan ik. Ik heb al deze klimmen al tientallen keren gedaan, alleen de slotklim heb ik maar een keer gedaan in de Vuelta. Het is als de Muur Ik zal mijn best doen, maar ik ben vast niet de enige. Ik denk dat een vluchter zal winnen. Maar op deze natte wegen zal het snel chaos worden, zeker als er iets gebeurd met een van de klassementsrenners."
Mooie woorden, mooie daden van de routinier.
110 km | De Gendt begonnen aan fameuze solo?
In de afdaling van de tweede gecategoriseerde klim van de dag zien we een aanval van Thoms De Gendt! Zouden we vandaag weer een van zijn fameuze kunststukjes gaan zien, zoals hij in het verleden deed in Tour, Giro en Vuelta?
De Belg heeft zo'n 0.50 voorsprong op de rest van de kopgroep. Het peloton volgt op ruim 5 minuten.
114 km | Herrada ook als eerste boven op Puerto de Tollos
Jesus Herrada is ook als eerste boven op de Puerto de Tollos (derde categorie, 4,2 km aan 5,6 procent) en pakt zo weer drie punten voor het bergklassement. De Spanjaard is nu tweede achter de Argentijnse leider Eduardo Sepulveda.
Opvallend genoeg is de Argentijn niet meegeslopen in de kopgroep. Zijn ploegmaten De Gendt, Moniquet, Kron en Van Eetvelt wel.
Bergklassement (virtueel)
1. Eduardo Sepulveda (Lotto-Dstny) | 21 pnt | |
2. Jesus Herrada (Cofidis) | 12 pnt | |
3. Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Remco Evenepoel (Soudal-QuickStep) | 10 pnt |
Best geklasseerd: Cristían Rodriguez op 4.01
De best geklasseerde renner in de kopgroep van 30 is trouwens Cristián Rodríguez. De 28-jarige Spanjaard van Arkéa, achtste op Javalambre na een dag in de vlucht, staat op 4.01 van leider Martinez.
En laat dat nu net iets minder zijn dan de laatst gemeten voorsprong: 4.07. Rodríguez rijdt virtueel in het rood dus, voor wat het waard is.
Over de kopgroep gesproken: vier sterke Lotto's, weer Bardet en het vizier op scherp
Het Belgische Lotto-Dstny wrijft in de handen, want zij zijn met misschien wel hun vier beste klimmers vertegenwoordigd in de kopgroep. Toch zullen een of twee van hen de kansen moeten opofferen, want er zal zeker naar hen gekeken worden in de kopgroep.
Ook Romain Bardet is weer eens present. De Fransman is in de Vuelta als een soort mentor voor zijn jonge ploeg en laat zich bijna dagelijks gelden met de derde plek in de rit naar Javalambre en natuurlijk winst in de ploegentijdrit als hoogtepunt. Een goed klassement heeft hij al laten varen, zeker nadat hij gisteren door de valpartijen in de finale opnieuw meer dan vijf minuten moest inleveren.
Ook Damiano Caruso - ooit tweede in de Giro - is er weer bij en dit keer heeft hij een landgenoot bij zich. Antonio Tiberi kennen we natuurlijk vooral als de man die eerder dit jaar geschorst werd door zijn toenmalige ploeg Trek-Segafredo omdat hij de kat van een minister van San Marino met een jachtgeweer had doodgeschoten. Na zijn schorsing verkaste Tiberi naar Bahrain, waar hij zijn geschonden blazoen weer wat hoopt op te poetsen. Zijn vizier is gericht op de dagzege, zo lijkt het.
120 km | Van den Berg zit erbij: 30 koplopers
Het is Julius van den Berg gelukt! Hij is een van de acht achtervolgers die de sprong naar de kopgroep hebben weten te maken. Acht? Ja, want de Franse ploegmaten Paul Ourselin en Fabien Doubey (Total Énergies) werden aanvankelijk over het hoofd gezien, maar zitten nu ook in de kopgroep.
Dertig man dus van voren, met twee Nederlanders: Mollema en Van den Berg. En het peloton lijkt zich neer te leggen bij deze situatie, het verschil is 2.32.
124 km | Van den Berg in de achtervolging
De renners zijn weer altijd aan het klimmen, al telt het niet mee voor het bergklassement. Achter de 22 koplopers proberen nog twee drietallen de oversteek te maken. Op een kleine halve minuut van de kopgroep rijden Thomas De Gendt (Lotto-Dstny), Nicolas Prodhomme (AG2R) en de jonge Ethiopiër Welay Berhe (Jayco-AlUla).
Niet ver daarachter rijden Nelson Oliveira (Movistar), Vadim Pronskij (Astana) en...Julius van den Berg. Het peloton volgt al op ruim twee minuten.
125 km | Almeida gevallen, meldt zich bij dokter
Ondertussen meldt João Almeida, medekopman bij UAE-Emirates, zich bij de koersarts. De Portugees - derde in de afgelopen Giro - is namelijk in het begin van de etappe ten val gekomen.
125km | 22 koplopers met Mollema, geen Jumbo-Visma
Daar komen de namen van de 22 koplopers. Zet je schrap:
131 km | Jesus Herrada als eerste boven
Kort onder de top zijn toch 22 renners weggereden, met daarbij flink wat bekende namen. En inmiddels is de top van de eerste klim ook gerond: Jesus Herrada (Cofidis) - wiens minder bekende broer José gisteren nog in de vlucht van de dag zat - was als eerste boven.
Maar interessanter is het overzicht van de 22 koplopers. We verklappen een ding vast: Bauke Mollema zit er weer bij!
138 km | Bernal teruggepakt, Van den Berg gelost
Nee hoor, het is Bernal niet gelukt om bij de kopgroep te komen. Daaruit is Julius van den Berg trouwens net gelost. Andreas Kron (winnaar van de tweede etappe in Barcelona), Callum Scotson (Jayco-AlUla) en Javier Romo (Astana) wel.
Maar Jumbo-Visma lijkt vandaag te hebben aangetsipt om de benen van de concurrentie te testen en wil de koers hard maken. En dus worden alle koplopers weer ingerekend.
140 km | Bernal in de tegenaanval
Kijk eens aan! Ook Egan Bernal probeert naar de kopgroep tot te springen. Samen met Elie Gesbert (Arkea) is de Colombiaanse oud-winnaar van de Tour en de Giro in de aanval gegaan.
146 km | Voorsprong groeit
Aan de voet van de Alto de Vall d'Ebo (tweede categorie) is de voorsprong van Mollema en co opgelopen tot 50 seconden. Maar dat zegt niet zo veel als we zo gaan klimmen.
150 km | Veertien man vooruit
De kopgroep bestaat uit veertien man en hun voorsprong is iets meer dan een halve minuut. De namen: Kenny Elissonde, Bauke Mollema (Lidl-Trek), Nico Denz (Bora-hansgrohe), Thomas De Gendt (Lotto-Dstny), Diego Camargo, Julius van den Berg (EF Education-EasyPost), Paul Lapeira (AG2R-Citroën), Max Poole (DSM-Firmenich), Alan Jousseaume (Total Énergies), Samuele Battistella (Astana), José Manuel Diaz Gallego, Pelayo Sanchez (Burgos-BH), Joel Nicolau (Caja Rural-Seguros) en Rune Herregodts (Intermarché-Circus-Wanty).
152 km | Mollema en Van den Berg in de aanval!
Of niet? Nog voor de eerste beklimming zien we een nieuwe kopgroep en dit keer zitten Bauke Mollema en opnieuw Julius van den Berg erbij! Dat is interessant!
155 km | Alles weer bij elkaar
Helaas voor Julius van den Berg en zijn medevluchters, maar het peloton laat het er nog niet bij zitten. Alle koplopers zijn weer opgeslokt. Waarschijnlijk gaan we op de eerste klim van de dag, de Alto de Vall d'Ebo (7,9 km aan 5,9 procent), de eerste serieuze vluchtpogingen zien.
157 km | Zeven achtervolgers
Zo makkelijk gaat dat natuurlijk niet. Zeven renners proberen de oversteek te maken naar de kopgroep met daarbij interessante namen als er geklommen moet worden. Wat te denken van Kenny Elissonde (Lidl-Trek) - gegangmaakt door sprinter Edward Theuns - en het jonge klimtalent Lennert Van Eetvelt (Lotto-Dstny).
160 km | Acht koplopers met kleine voorsprong
En we hebben ook al meteen acht namen. Landgenoot Julius van den Berg (EF) heeft plannen vandaag en is meegeslopen in een groep met niemand minder dan Nico Denz (Bora-hansgrohe) - winnaar van twee ritten in de afgelopen Giro -, Thomas De Gendt (Lotto-Dstny), Tobias Bayer (Alpecin-Deceuninck), Damien Touzé (AG2R Citroën), Ander Okamika and Pelayo Sanchez (Burgos-BH) en Jon Barrenetxea (Caja Rural-Seguros).
Benieuwd of deze groep standhoudt. De voorsprong is klein: een seconde of tien.
165 km | ¡Salida!
Daar is de start toch al! En meteen gaan er acht renners in de aanval. Aldus de Vuelta-organisatie tenminste.
Start uitgesteld: twee renners tegen de grond
Zoals de hele week al moeten we het in eerste ruime uur helaas doen zonder televisiebeelden. De liveticker van de organisatie meldt echter dat de officiële start is uitgesteld omdat twee renners van AG2R in de neutralisatie gevallen zijn. Als beiden terug zijn in het peloton kunnen we van start.
¡Salida neutralizada!
De renners zitten inmiddels op de fiets en kunnen dus zelf ervaren hoe het ervoor staat met de gladde wegen. Nu rijden ze nog geneutraliseerd, over een minuut of vijf is de officiële start.
Er zijn nog 164 renners in koers. Thymen Arensman was de twaalfde uitvaller deze Vuelta.
Oppassen voor geglibber aan de Costa del Sol (tingeling)
"'t Was aan de Costa del Sol (Tingelingeling)
Daar sloeg mijn hartje op hol (Tingelingeling)..."
Dat zong Mary Servaes (de naam van de Zangeres zonder Naam) in 1975 met een weemoedige snik over de zwoele nachten aan de Spaanse kust. Maar vandaag is de Sol (niet oud-prof Gerrit Solleveld) nog ver te zoeken. Vanochtend was er zelfs sprake van enorme hoosbuien rond Denia. Inmiddels begint het op te klaren, maar de renners zullen rekening moeten houden met glibberachtige wegen vandaag.
Pittig profiel: klimmen, klimmen en nog eens klimmen
We zitten niet in het hooggebergte en de renners zullen vandaag niet naar grote hoogten stijgen. Maar het loodzware profiel van de achtste rit nodigt wel uit tot aanvallen. Gaan we weer aanvallen zien tussen de favorieten? Gaat een vroege vluchter met de zege lopen? Of krijgen we weer een coup, zoals die door Jumbo-Visma eerder deze week?
De meeste renners kennen de Alto de Vall d'Ebo (7,9 km aan 5,9 procent) als trainingsklim en dus weten ze ook dat het na vijftien kilometer al alle hens aan dek zal zijn. Daarna volgen al snel de Puerto de Tollos (4,2 km aan 5,6 procent) en de Puerto de Benifallim (9,5 km aan 4,9 procent).
De finale wordt geopend op de Puerto de Carrasqueta (10,9 km aan 4,9 procent), maar het echte vuurwerk is te verwachten op de slotklim Xorret de Catí (3,8 km aan 11,4 procent, met pieken boven 20 procent) .
Toptien
Nog niet de Vuelta van Ineos...
Het is sowieso nog niet de Vuelta van Ineos. Zonder Thymen Arensman en met Geraint Thomas (gisteren ook gevallen) op flinke achterstand kan de Britse miljoenenploeg de klassementsambities wel zo'n beetje opbergen.
De piepjonge Lenny Martinez zei voor de Vuelta met wat bravoure dat hij voor de 'top-1' gaat in Madrid. Tot nu toe is de Franse pocketklimmer lekker op weg. Voor de tweede dag start hij in de rode leiderstrui, maar zijn voorsprong op Sepp Kuss bedraagt slechts 8 seconden.
Remco Evenepoel is nog altijd de bestgeklasseerde van de favorieten (negende op 2.47 van Martinez), maar zijn grootste concurrenten Jonas Vingegaard, Enric Mas, Primoz Roglic, Juan Ayuso en João Almeida staan allen nog binnen een halve minuut van de Belg.
Ineos-kopman Thomas heeft al 2.34 achterstand op Evenepoel en 5.21 op de rode trui.
Opgewekte Arensman na zware val: 'Helm heeft mijn leven gered'
Voor Thymen Arensman werd de rit van gisteren er een om snel te vergeten. Hij kwam op vier kilometer van de streep zwaar ten val, werd flink geraakt aan zijn gezicht en werd per ambulance afgevoerd.
Gisteravond liet Arensman zelf op Instagram al weten dat het naar omstandigheden goed ging. En vanochtend deelde zijn ploeg Ineos zelfs een opgewekte videoboodschap van de gehavende Arensman.
We wensen je een spoedig herstel, Thymen!
Even terug naar gisteren: Soupe rijdt plannen van sprinters in de...
Laten we om te beginnen nog even stilstaan bij de dag van gisteren. Want voor de 35-jarige Fransman Geoffrey Soupe werd het een dag om nooit te vergeten. Eigenlijk zou Soupe de Vuelta niet eens rijden, maar hij werd op het laatst toch opgeroepen als sprintaantrekker voor Dries Van Gestel.
Nadat Van Gestel in de finale tegen de grond was gegaan, mocht Soupe opeens voor eigen kans gaan. En zo boekte Soupe - tot nu toe alleen succesvol in de wereldberoemde La Tropicale Amissa Bongo in Gabon - totaal onverwacht de grootste zege uit zijn loopbaan.
Nu wil het geval dat Soupe gisteren toevallig een cameraatje van onder zijn zadel bevestigd had. De beelden zijn om van te smullen.
Bienvenido a Denia!
¡Buenas tardes! Vandaag gaat het Vuelta-peloton weer de bergen in voor een op papier spectaculaire rit van 165 kilometer in het achterland van de Costa del Sol.
De meeste renners in het Vuelta-peloton zullen zich thuisvoelen in de startplaats van vandaag. Denia en het nabijgelegen Calpe is namelijk een van de favoriete trainingsoorden van WorldTour-teams. Maar ook zullen er genoeg renners zijn met kriebels in de buik, want het profiel van vandaag liegt er niet om.
Liefst vijf gecategoriseerde beklimmingen staan de renners te wachten. Van die vijf belooft vooral het toetje spektakel. De slotklim naar Xorret de Catí is met 3,8 kilometer niet lang, maar wel loeistijl (gemiddeld 11,4 procent). Een finish op een echte Spaanse muur dus.