Volleyballers bieden sterke Polen één set goed partij, maar verliezen tweede EK-duel

De Nederlandse volleyballers hebben hun tweede duel op het EK verloren. In de Noord-Macedonische hoofdstad Skopje werd Oranje door Polen met 3-1 verslagen: 23-25, 25-13, 25-19 en 25-22. Geen schande voor Oranje, want Polen is de nummer één van de wereld en winnaar van de Nations League.

De Nederlandse volleyballers hebben nu twee wedstrijden gespeeld en één gewonnen. Donderdag bleken de Montenegrijnen nog een taai opwarmertje voor Nederland, maar tegen Polen liet de ploeg van de Italiaanse bondscoach Roberto Piazza zien dat het behoorlijk mee kan met de wereldtop. Een opsteker voor Nederland, de nummer elf op de wereldranglijst.

Sterke eerste set

De eerste set ontliepen Nederland en Polen elkaar niet veel. Beide ploegen waren gevaarlijk met de opslag en Nederland bleef bij door prima blokkeerwerk en foutjes van Polen.

Wat dwalingen van de scheidsrechters, onder andere over een smash die wel of niet zou zijn aangeraakt, leidden tot wat frustratie bij beide landen. Nederlandse Nimir Abdelaziz liet meerdere malen zijn ongenoegen blijken. Abdelaziz was ook degene die het winnende punt voor set één via het Poolse blok binnensloeg.

Abdelaziz en Plak vragen de scheidsrechter om uitleg

Set twee was een heel ander verhaal. De foutjes die de Polen in de eerste set nog maakten, maakten ze een set later niet meer. De reusachtige blokker Norbert Huber hield veel tegen en de Polen wonnen vlot met 25-13. Oranje was kansloos.

Tot twintig punten in de derde set ging Oranje weer gelijk op met Polen, maar toen vielen de punten net de kant van de Poolse volleyballers op. Polen liep uit naar 15-10 en stond die voorsprong niet meer af. Set drie eindigde in 25-19.

Polen scherp in vierde set

Een bevlogen peptalk van Piazzi verder stortten de Nederlanders zich in de vierde set en kwam het knap op een 4-1 voorsprong, maar de Polen schrokken wakker en stelden snel orde op zaken. Het werd nog 5-5, maar erna gaf Polen de voorsprong niet meer weg en won de wedstrijd nadat het de vierde set in 25-22 won.

Zaterdag wacht Oranje alweer de derde wedstrijd van het EK, de derde in drie dagen. Dan is de mondiale nummer 21 Tsjechië de tegenstander, dat vandaag Denemarken heeft verslagen.