NOS NieuwsAangepast

Sterke groei Nederlandse economie dankzij export

De Nederlandse economie is sinds de coronacrisis sterk gegroeid, sterker dan andere economieën in de eurozone. De economie werd in 2020 niet alleen minder hard geraakt door de coronacrisis, maar herstelde in 2021 en 2022 ook beter dankzij de groei van de export. De Nederlandse economische groei blijkt daarbij minder afhankelijk te worden van hoe goed of slecht de Duitse economie het doet, blijkt uit cijfers van het Centraal Planbureau (CPB).

Inmiddels schijnt de zon wel wat minder. In het tweede kwartaal van dit jaar kromp de economie met 0,3 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek vorige maand. Omdat er in het eerste kwartaal van dit jaar ook al een lichte krimp was, zit Nederland in een milde recessie. Toch zit de economie nu ook weer niet in het slop, benadrukte het CBS.

Duitse verkoudheid

De Duitse economie wordt doorgaans gezien als belangrijk en invloedrijk voor Nederland, want de belangrijkste handelspartner van Nederland. Draait de economie in Duitsland goed, dan gaat het Nederland ook voor de wind, en omgekeerd want minder Duitse groei remt de economie in eigen land. "Als Duitsland niest, is Nederland verkouden" luidt een gevleugeld gezegde, maar die vlieger gaat eigenlijk niet meer op.

Duitsland is nog wel de belangrijkste afzetmarkt voor Nederlandse exportproducten, maar het wordt steeds minder. Sinds de coronacrisis werd dat duidelijk: de Nederlandse export groeide hard, terwijl in buurland Duitsland de economie juist haperde en stagneerde.

De uitvoer en wederuitvoer naar andere Europese landen, vooral in Oost- en Noord-Europa, nam juist toe, net als naar de VS en Aziatische landen als China. Volgens het CPB profiteerde Nederland van de uitbreiding van de EU en het groeiende economische belang van China.

Nederland is dus minder afhankelijk geworden van Duitsland voor de uitvoer. In 1980 was Duitsland goed voor 30 procent van de Nederlandse export, in 2021 was dat nog maar 23 procent. Ook het belang in de Nederlandse uitvoer naar België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk daalde. Bij het VK is dat vooral het gevolg van de Brexit.

De belangrijkste handelslanden na Duitsland met hun aandeel in de Nederlandse uitvoer zijn België (11 procent), Frankrijk (8 procent), het Verenigd Koninkrijk (6,5 procent), de VS (5 procent), Italië (4,5 procent) en China (2,5 procent).

Met de sterke groei van de Nederlandse handelseconomie in Europa en daarbuiten kan volgens het CPB "Nederland, en specifiek Rotterdam, beschouwd worden als 'de poort van de wereld naar Europa'".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl