De manuscriptkaart van Suriname uit 1830 van Helmuth Hendrik Hiemcke
NOS Nieuws

Universiteit Leiden koopt unieke kaart van Suriname uit 1830

De Universitaire Bibliotheken van Leiden (UBL) hebben een bijzondere kaart gekocht van Suriname. Die komt uit 1830 en is bijna 2,5 meter lang. De kaart is getekend door Helmuth Hendrik Hiemcke, die bij het koloniale bestuur als een van de officiële landmeters in dienst was.

De kaart die nu in handen is van de UBL was vrij onbekend, omdat hij nooit in druk is verschenen. Dat maakt hem uniek, maar ook de informatie over de periode waarin hij getekend is, is een belangrijke aanvulling voor de collectie van de universiteit. De kaart toont Suriname in een tijd dat de plantagesamenleving net over het hoogtepunt heen was.

De manuscriptkaart is gedetailleerd, waardoor een goed beeld wordt gegeven van de laatste decennia voor de afschaffing van de slavernij. Zo worden er nederzettingen weergegeven van oorspronkelijke bewoners van Suriname, evenals de locaties van plantages.

Op de foto's hieronder zijn verschillende details van de kaart te zien:

  • Universiteitbiblioteken Leiden
    De monding van de Surinamerivier en hoofdstad Paramaribo
  • Universiteitbiblioteken Leiden
    Plantages langs de Tapoeripakreek
  • Universiteitbiblioteken Leiden
    Nederzettingen van oorspronkelijke bewoners aan het Ikuruwu Lake

De kaart is toegevoegd aan een collectie met handgetekende kaarten van het Caribisch gebied. Veel daarvan tonen Suriname vanaf het moment dat het land een Nederlandse kolonie werd in de zeventiende eeuw tot nu.

Surinamekenner Carl Haarnack bracht het bestaan van deze kaart, die te koop was bij een antiquariaat in Maastricht, onder de aandacht bij UBL. Conservator Martijn Storms laat weten dat de kans om zo'n unieke kaart te verwerven zelden voorkomt. Hij zei versteld te staan van de omvang en details.

De universiteitsbibliotheek heeft niet bekendgemaakt hoeveel de kaart heeft gekost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl