Duits OM onderzoekt dopinggeval bij Jumbo-Visma, huiszoeking bij wielertalent
Het Openbaar Ministerie (OM) in Duitsland is een vooronderzoek gestart na een positieve dopingtest van Michel Hessmann, wielrenner van Jumbo-Visma. Ook heeft een huiszoeking plaatsgevonden bij het wielertalent (22), waarbij beslag is gelegd op zijn "gegevensdragers". Dat bevestigt het OM in Freiburg aan de NOS.
"Het vooronderzoek richt zich uitsluitend op de genoemde persoon (Michel Hessmann, red.) en niet op anderen", stelt het Duitse OM. "Of dit tot een strafvervolging zal leiden, is nu nog open en hangt af van de onderzoeksresultaten. De verdachte zal gehoord worden voordat een finaal oordeel volgt. Het is aan hem om zijn onschuld aan te tonen."
Celstraf
In Nederland is dopinggebruik door topsporters geen strafrechtelijk vergrijp. Dat zit in Duitsland anders. Sinds 2015 geldt daar een dopingwet die het gebruik en het toedienen van doping strafbaar stelt. Sporters die betrapt worden, kunnen een maximale celstraf van drie jaar en een geldboete krijgen. Tot op heden is echter geen enkele sporter in de Duitse cel beland wegens dopinggebruik.
Aanleiding voor het onderzoek is een positieve dopingtest op 14 juni jongstleden. Tijdens een onaangekondigde controle buiten wedstrijdverband trof de Duitse Dopingautoriteit een diureticum aan in het lichaam van Hessmann.
Dit middel, ook wel 'plaspil' genoemd, heeft een vochtafdrijvende werking en een maskerend effect bij eventueel gebruik van zwaardere stoffen op de dopinglijst. Het gebruik van diuretica door gezonde personen kan onder andere leiden tot hartritmestoornissen, verzuring en oververhitting.
Non-actief
Het nieuws over de positieve test kwam eerder deze maand naar buiten via Jumbo-Visma zelf. Op 16 augustus schreef de succesvolle wielerploeg op X, voorheen Twitter, dat Hessmann tot nader order geschorst is.
Precies op die dag, 16 augustus 2023, vond óók een huiszoeking plaats in de regio Freiburg, waar Hessmann woont. Tijdens die actie troffen officieren van de staatspolitie Baden-Württemberg geen dopingmiddelen aan. Wel werden gegevensdragers, doorgaans zijn dit laptop en telefoon, in beslag genomen die momenteel nader worden bekeken, stelt het Duitse OM.
Jumbo-Visma is op de hoogte van het strafrechtelijke onderzoek in Duitsland, zo laat een woordvoerder weten. "Op 16 augustus belde Hessmann ons op nadat de politie zijn huis was binnengevallen. Kort daarna hebben we wat we weten over de kwestie op X geplaatst. We weten op dit moment niet meer dan toen en wachten de uitkomsten af. Noch de Duitse justitie noch de Duitse dopingautoriteit heeft zich bij ons gemeld voor informatie of vragen."
Parallel aan het strafrechtelijke vooronderzoek loopt momenteel ook een tuchtprocedure bij de Duitse dopingautoriteit. Hangende deze procedure zegt de dopinginstantie geen verdere details te kunnen verstrekken. Wettelijk gezien moet de Duitse dopingautoriteit kennis over een positieve test delen met justitie. Dat is gebeurd, zo bevestigt men aan de NOS.
Het dopinggeval is een treurige wending in de nog prille wielercarrière van Hessmann. Binnen Jumbo-Visma werd hij beschouwd als een groot, opkomend talent. Twee weken vóór de positieve 'out-of-competition' controle reed Hessman voor het eerst een grote ronde: de Giro d'Italia, die succesvol verliep door de winst van ploegmaat Primoz Roglic.
"Pijnlijk", zo omschreef Merijn Zeeman, ploegleider van Jumbo-Visma, de kwestie afgelopen week. Volgens de succesploeg is er momenteel veel contact met de Duitser en wordt hij (mentaal) gesteund in deze periode. Tegelijkertijd distantieert Jumbo-Visma zich van dopinggebruik. "We willen juist een voorbeeldrol vervullen als het gaat om antidopingbeleid."