NOS Sport

Verstappen wint opnieuw in kletsnat Zandvoort en evenaart Formule 1-record

  • Bas de Wit

    redacteur Formule 1 in Zandvoort

  • Bas de Wit

    redacteur Formule 1 in Zandvoort

Max Verstappen heeft voor de derde keer op rij de Grand Prix van Nederland gewonnen. De start en het slot van de Formule 1-race werden gereden in de stromende regen, maar ook in die omstandigheden was Verstappen niet te verslaan.

Na 65 rondes moest de race vanwege al het water op de baan worden stilgelegd. Na een onderbreking van bijna een uur volgde een herstart. In de laatste zeven rondes was er druk van Fernando Alonso, maar Verstappen bleef overeind.

De tweevoudig wereldkampioen evenaarde met zijn overwinning een record van Sebastian Vettel uit 2013. Net als de Duitser heeft Verstappen nu negen zeges op rij behaald in de Formule 1.

Hieronder zie je de volledige uitslag van de GP en de nieuwe stand in het WK:

In aanloop naar de Grand Prix deden teambazen en coureurs van Mercedes, Ferrari, Aston Martin en McLaren een regendans. Een natte baan en een chaotische race leken het enige dat de ongenaakbare wereldkampioen Verstappen van een zege in Zandvoort kon afhouden.

Hoewel Verstappen in de regenachtige kwalificatie van zaterdag de beste was, bleken de omstandigheden zelfs voor hem niet eenvoudig. Het circuit van Zandvoort is 'tricky', benadrukten coureurs het hele weekend al. In de regen schoot ook Verstappen zaterdag een paar keer bijna van de baan.

Foute beslissing Verstappen

De gebeden van de concurrenten van Red Bull werden verhoord. Toen André Rieu om 14.55 uur het Wilhelmus opvoerde, was het nog droog en scheen een vaal zonnetje over de oranjezee op de tribunes. Maar precies op het moment dat de coureurs van start gingen, begon het te plenzen.

Verstappen liet zich er aanvankelijk totaal niet door van de wijs brengen. Hij sloeg een vroege aanval van Lando Norris af en reed onmiddellijk een stuk weg van de rest.

Na de start spatte het water van de wagens af

Om de natte baan de baas te zijn, doken de eerste coureurs al in de tweede ronde de pitstraat in om nieuwe intermediate-banden (regenbanden) onder hun wagen te zetten. Verstappen besloot daarmee nog even te wachten.

Dat pakte niet best uit. Verstappen was in de regen beduidend trager dan de coureurs die wel gestopt waren. Sergio Pérez, Zhou Guanyu en Pierre Gasly schoten zomaar langs hem.

Met tussenpozen bleef het regenen. Verstappen schudde de frustratie van zijn tactische misser na de start van zich af en haalde Zhou en Gasly snel weer in. Toen de coureurs voor een tweede keer de pitstop opzochten viel Pérez terug naar de tweede plek en had Verstappen de leiding weer in handen.

Harde knal

Op het moment dat de eerste druppel viel, was al wel duidelijk dat er ongelukken zouden gebeuren. Logan Sargeant was de eerste bij wie het misging. Net als in de kwalificatie knalde de Amerikaanse rookie hard in de muur.

Terwijl de marshals Sargeants wagen wegtakelden, verdwenen achter de safety car de afstanden tussen de coureurs. Maar Verstappen stoof toen de safety car weg was net zo overtuigend weg als bij de start van de race.

Verstappen vooraan de sliert wagens in het kielzog van de safety car

Voor de concurrenten van Red Bull was het momentum daarmee weg. De teams die vooraf aasden op een foutje van Verstappen, konden zelf steeds minder snelheid vinden. Norris zakte weg, Hamilton kwam niet uit de middenmoot en Leclerc bungelde in de achterhoede.

Alleen Fernando Alonso van Aston Martin kon de Red Bulls een beetje bijbenen. Maar tussen Verstappen en de ervaren Spanjaard lag met Pérez nog een stevige buffer.

Toch weer regen, lange onderbreking

Voor Verstappen leek de opdrogende baan een rode loper richting de zege te worden. Met de ronde nam hij verder afstand van Pérez, Alonso, Gasly en Sainz.

Maar met nog tien rondes te gaan, begon het toch weer te regenen. En niet zo'n beetje ook. Verstappens achtervolger Pérez schoot uit de Tarzanbocht en even later knalde Zhou Guanyu keihard tegen de muur.

De Alfa Romeo van Zhou in de muur

De race werd na 65 rondes stilgelegd: rijden was simpelweg niet meer verantwoord. Na een onderbreking van een klein uur besloot de wedstrijdleiding de wedstrijd te hervatten.

Met nog zeven rondes te gaan, volgde een laatste kans om Verstappen aan te vallen. Alonso, die bij de herstart als tweede wegreed, voerde de druk op Verstappen op.

In de spannende ontknoping van de race hield Verstappen het hoofd koel en Alonso achter zich.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl