In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Vier jaar cel voor man die jarenlang tientallen meisjes afperste voor naaktbeelden

Een 26-jarige man moet vier jaar de cel in omdat hij jarenlang tientallen minderjarige meisjes aanzette tot het sturen van erotische foto's en video's van zichzelf. Dat heeft de rechter vandaag bepaald. Het afpersen gebeurde tussen november 2018 en juni 2022.

In totaal deden 21 meisjes aangifte tegen Jacobus van der V., maar volgens hemzelf zijn er meer slachtoffers. Die tientallen andere meisjes waren niet te traceren of vonden een rechtszaak emotioneel te zwaar, schrijft Rijnmond. De slachtoffers zijn volgens de advocaat tevreden met de veroordeling.

Manipuleren

De man uit Piershil, een dorp onder Rotterdam, wordt schuldig bevonden aan het dwingen van iemand om iets te doen door bedreiging, ontucht met een minderjarige onder de zestien, smaadschrift en het maken en hebben van kinderporno. Van de vier jaar cel is er één voorwaardelijk, bepaalde de rechter vandaag.

Van der V. deed zich op sociale media jarenlang voor als de 15-jarige 'Lars van Dijk'. Hij benaderde meisjes tussen de 12 en 16 jaar en vroeg hen om naaktfoto's. Als ze die niet stuurden, bewerkte hij gewone foto's van de meisjes zelf tot naaktfoto's. Hij dreigde die op te sturen naar familie en vrienden als de slachtoffers niet met echte beelden kwamen. De slachtoffers gingen toen alsnog overstag.

Bijzonder bruut

Dat beeldmateriaal gebruikte Van der V. vervolgens om nog meer beelden van de meisjes af te troggelen, telkens met het dreigement dat hij de foto's en video's anders openbaar zou maken. In een aantal gevallen deed hij dat daadwerkelijk. De foto's belandden op de middelbare scholen van de slachtoffers. "Een hele klas die je uitlacht, ik durfde de gang bijna niet op en de klas niet meer in", vertelde een van de slachtoffers tijdens de rechtszaak.

Van der V. bood vandaag excuses aan. "Ik weet dat ik levens heb verwoest en dat spijt me verschrikkelijk", zei hij. "Ik heb het gedaan om mijn eigen lusten te bevredigen." Hij richtte zich op minderjarige meisjes door autisme en een seksuele stoornis, schrijft de regionale omroep. De rechter neemt hem kwalijk dat Van der V. bij zijn handelen zijn eigen seksuele driften voorop heeft gesteld en de meisjes op "bijzonder brute en meedogenloze wijze" heeft benaderd.

Schadevergoeding

Na zijn vrijlating moet Van der V. drie jaar lang zijn computer en telefoon laten controleren. Ook moet hij een schadevergoeding betalen aan alle 21 slachtoffers. De claims variëren van duizend tot 7800 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl