Aanvaring brug bij Stroobos
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Brug bij Fries dorp wekenlang dicht voor verkeer

De brug bij het dorp Stroobos in Friesland blijft de komende weken dicht voor auto's, meldt Omrop Fryslân. De reparatiewerkzaamheden duren langer dan verwacht, omdat de brug ernstiger blijkt te zijn beschadigd dan gedacht na een botsing met een schip. Ook moet er worden gewacht op materiaal om de brug te repareren.

Vorige week voer er een binnenvaartschip tegen de brug. Er is schade aan het beton, het opzetwerk en de hydrauliek. De kapitein van het schip heeft tegen lokale media gezegd dat hij een inschattingsfout heeft gemaakt. Hij dacht dat de brug hoog genoeg was.

Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat zijn er op de vaarweg relatief veel aanvaringen. Ook zijn er veel verschillende bruggen, waardoor menselijke fouten kunnen ontstaan.

Zorgen over veiligheid

In december voer er ook al een vrachtschip tegen de brug. Voor Wopke Veenstra van de Fryske Nasjonale Partij is de maat vol. Hij maakt zich zorgen over de inwoners van het dorp en vindt dat er maatregelen moeten worden genomen. "Stel je voor dat het een chemicaliëntanker is, met gasflessen of benzine. Als het dan mis gaat, heb je een explosie."

Daarnaast pleit de partij voor een pontje nu de brug is afgesloten. De dichtstbijzijnde brug is zo'n drie kilometer verderop. Rijkswaterstaat laat weten dat er wordt nagedacht over een oplossing. Het is onduidelijk wanneer de brug weer open kan.

Advertentie via Ster.nl