Puffend en steunend velt Twente bezoekend PEC Zwolle pas diep in tweede helft

Bekijk de samenvatting van FC Twente - PEC Zwolle

Vanzelf ging het niet, maar FC Twente heeft ook zijn tweede eredivisiewedstrijd van het seizoen gewonnen. Thuis werd PEC Zwolle met 3-1 verslagen, al moesten de Tukkers er een aantal tegenslagen voor overwinnen.

Twente zag Youri Regeer en Joshua Brenet na een half uur geblesseerd uitvallen, kreeg een wel erg makkelijk gegeven penalty tegen en dat terwijl de bal er maar niet in wilde tegen de bezoekers uit Zwolle.

In de laatste minuten kwam Twente zelfs nog goed weg, toen de VAR oordeelde dat een bal op de hand van Mathias Kjølø geen hands was en geen penalty.

Vierde zege op rij

De 3-1 zege die uiteindelijk pas in de blessuretijd werd zeker gesteld, is de vierde overwinning op rij voor Twente. Met de nieuwe coach Joseph Oosting blijkt Twente een team dat je niet zomaar verslaat en dat zich niet snel van de wijs laat brengen in de eerste weken van dit seizoen.

Dat zag ook oud-trainer Ron Jans, die op de tribune zat.

Vorig weekend liep het tegen het gepromoveerde Almere City uitstekend. Daarvoor was het Zweedse Hammarby IF al uitgeschakeld in de voorrondes van de Conference League en drie dagen geleden bracht Twente in Letland Riga FC hetzelfde lot, een pittige wedstrijd die fysiek veel vroeg.

Donderdag wacht Twente een confrontatie van ander kaliber, met het Turkse topteam Fenerbahçe voor een plek in de Conference League-groepsfase. Dan zal het beter moeten dan hoe Twente begon aan het duel met PEC Zwolle.

Gelukkige 1-0

In de eerste minuten in Enschede leek het alsof Twente, waar de 17-jarige Mats Rots zijn eredivisiedebuut maakte, de pittige wedstrijd in Letland nog uit de benen moest spelen. PEC Zwolle werd bepaald niet bang van het lage tempo dat de Tukkers hanteerden.

Maar in dat tamme begin hielp een plotse, wat gelukkige 1-0 de thuisploeg op weg. Na een mislukte combinatie belandde de bal toch nog voor de voeten van Michal Sadilek. Zijn afstandsschot vanaf een meter of twintig viel na een touché net buiten bereik van PEC-keeper Jasper Schendelaar de hoek in.

Druijf schiet de 1-1 binnen uit een penalty

Twente speelde niet groots, maar PEC Zwolle liet nog minder zien. Weinig aan de hand voor de Tukkers, zo leek het. Tot het in vijf minuten ineens behoorlijk omsloeg.

Eerst greep Youri Regeer naar een knie en moest hij zich laten wisselen. Drie minuten later counterde PEC Zwolle plots naar een penalty. Younes Namli sprong 1-op-1 met doelman Lars Unnerstall over het uitgestrekte been van de goalie en ging een stap later voor open doel alsnog naar de grond. De bal was al buiten bereik.

Penalty, oordeelde scheidsrechter Serdar Gözübüyük, en hij kreeg steun van de VAR. Ferdy Druijf bleek koel vanaf elf meter. Vrijwel direct na de gelijkmaker werden de zorgen van Twente-trainer Joseph Oosting nog groter, toen Joshua Brenet naar de kant hinkte. Alfons Sampsted moest invallen.

Sem Steijn viert zijn winnende doelpunt tegen PEC Zwolle
  • ANP
    Michal Sadilek viert de 1-0

Na rust veranderde het spelbeeld nauwelijks. Twente had de bal, combineerde in een eigenlijk net te laag tempo steeds tevergeefs richting het Zwolse doel, waar veel kansen om zeep werden geholpen. Zoals een behoorlijke van de immer aanwezige Sem Steijn, die zichzelf nog knap vrij kapte in het strafschopgebied maar niet raak schoot.

Toen Druijf de bal bij een gigantische kans op de 1-2 verder naast had geschoten dan dat hij van het doel af stond, vond Twente-trainer Oosting het tijd worden om in te grijpen. De aanval zoeken.

VAR-ingreep

Michel Vlap en Naci Ünüvar kwamen erin en het Twentse gevaar nam toe. Uiteindelijk belandde de bal voor de zoveelste keer voor de voeten van Steijn, wiens harde schot met nog een kwartier te gaan wel binnenvloog: 2-1.

In de zeven minuten durende blessuretijd hield de Grolsch Veste nog even de adem in, toen de VAR een blik wierp op een bal die een hand had geraakt in het Twentse zestienmetergebied. Geen bewuste handsbal, geen penalty.

De beslissing viel diep in de blessuretijd toen Zwolle-keeper Schendelaar ongelukkig een vrije trap van Vlap in eigen doel werkte.