Sifan Hassan na afloop van de 10.000 meter bij de Spelen in Tokio
NOS Sport

Kilometervreter Hassan kiest ervoor niet te kiezen: 'Moet het van veel starts hebben'

  • Luuk Blijboom

    redacteur NOS Sport

  • Luuk Blijboom

    redacteur NOS Sport

Haar liefde voor het lopen is onpeilbaar diep, oneindig hoog en wereldwijd. Zo groot zelfs, dat Sifan Hassan met de beste wil niet kan zeggen waar haar hart nou vol van is.

De 1.500 meter? Of toch de 5.000 meter? De 10.000 meter anders? Of misschien zelfs de klassieke afstand van 42.195 meter op de weg?

Omdat niet kiezen nu eenmaal ook een keuze is, start Hassan (30) op de WK in Boedapest op drie afstanden. Zaterdag, tijdens de ouverture van het negendaagse evenement, staan voor haar de series van de 1.500 meter en de finale van de 10.000 meter op het programma. Exact een week later hoopt ze in de eindstrijd van de 5.000 meter te staan.

Doel

Haar doel? "Drie keer finishen. En drie keer een medaille halen."

Dat laatste is overigens geen strikte voorwaarde om op 27 augustus tevreden terug te kunnen blikken op de mondiale titelstrijd. "Lukt het niet, dan heb ik in ieder geval mijn best gedaan. Als dat resulteert in drie vijfde plekken, kan ik daar mee leven."

Hassan kiest voor drie afstanden op WK: 'Ik ga voor drie keer goud'

Naast het podium eindigen heeft in Hassans optiek immers ook voordelen. "Ik leer niet van winnen, ik leer van verliezen. Nederlagen maken me sterk."

Afgevinkt

Bovendien is er geen heilig moeten. Alle vakjes zijn al aangevinkt op Hassans erelijst. Ze won in haar loopbaan alles wat er te winnen valt. Olympisch goud, wereldtitels en een van de meest aansprekende stadsmarathons. "Ik heb al mijn dromen al waargemaakt. Alles wat ik nu nog meepak, is een extraatje."

Misschien start ik volgend jaar in Parijs wel op de 800 meter, hahaha.

Sifan Hassan

Goede verstaanders hadden in de aanloop naar het toernooi aan een half woord genoeg om een op handen zijnde koerswijziging waar te nemen. Het ging in haar beschouwingen namelijk opvallend vaak over het C-woord. Chicago. De prestigieuze marathon waar Hassan op zich op 8 oktober aan de start meldt. "Een speciaal doel", zoals ze het omschreef.

Spectaculair

Haar spectaculaire overwinning in de marathon van Londen, dit voorjaar ondanks twee stops onderweg afgeraffeld in een sensationele tijd van 2.18.33, smaakt naar meer. Veel meer zelfs, zoveel is duidelijk.

"Ik overwin de afstand of de afstand overwint mij", zei ze vlak voor haar debuut in de Engelse metropool. Het werd het eerste. Met glans.

Debuteren, rekken, winnen: bekijk de samenvatting van Hassans sensationele marathon

De WK in Boedapest lijken voor Hassan in het teken te staan van de exercitie over een krappe twee maanden in de VS. Hassan voelt om die reden deze dagen een andere spanning dan twee jaar geleden, toen ze in olympisch Tokio voor hetzelfde baanprogramma koos en uit Japan terugkeerde met brons op de 1.500 meter en dubbel goud op de twee langste afstanden.

Anders

"De eerste keer iets doen, is heel bijzonder. Daarna is alles anders. In Tokio wist ik niet wat me te wachten stond, nu wel. Dat maakt dat ik met veel minder stress deze WK in ga."

Ze kenden genoeg spanning in de laatste maanden van haar voorbereiding, zoals gebruikelijk op hoogte in de buurt van Salt Lake City. De terugkeer van de weg naar de baan viel zwaarder dan gedacht, zo gebood de eerlijkheid haar te erkennen.

Hassan na het winnen van de marathon van Londen

Twee maanden na de marathon van Londen startte ze begin juni tijdens de FBK Games in één weekeinde op zowel de 1.500 als 10.000 meter. Eind juli klokte ze tijdens de Diamond League van Londen op de 5.000 meter een tijd van 14.13,42, een Europees record.

Maar eenmaal terug op het honk in Utah begon het ranke lijf te protesteren. De trainingen verliepen moeilijk. "Supermoeilijk", zei Hassan zelfs. "Het ging echt met ups en downs."

Luxe

Om haar bij te staan tijdens de duurtrainingen, werden twee mannelijke Somalische atleten ingevlogen. Het duo sleepte Hassan er uiteindelijk doorheen.

"Met oog op Chicago wilde ik meer op omvang trainen. Het was echt een luxe om zo mijn duurwerk te trainen. Ik heb nog nooit van mijn leven de hulp van hazen gehad in een training. Ze hebben me enorm geholpen. Ik ben echt op het allerlaatste moment in vorm gekomen."

Hassan en Tsegay in actie tijdens de WK van vorig jaar

Hassan noemt het een voordeel dat ze in Boedapest op de 1.500 en 5.000 meter geen groot titelkandidaat is. Die rollen zijn voorbehouden aan de Ethiopische Gudaf Tsegay en Faith Kipyegon uit Kenia.

Eerstgenoemde mag zich in ieder geval nog een paar dagen wereldkampioene op de 5.000 meter noemen. Tweevoudig olympisch kampioene Kipyegon is titelverdediger op de 1.500 meter en tevens houdster van het wereldrecord op de 5.000 meter. Voor de 10.000 meter kijkt Hassan met een schuin oog naar Tsegay's landgenote Letesenbet Gidey.

Puzzel

"Toch focus ik me niet op één specifieke tegenstander", verduidelijkte ze. "Ik sta straks met twaalf, dertien vrouwen in de baan die allemaal kunnen winnen. Het gaat op een WK om de vorm van de dag. Alle stukjes van de puzzel moeten goed vallen. Het kan zomaar gebeuren dat iemand die met de zesde tijd naar de finale gaat, uiteindelijk wint."

Hassan hoopt in Hongarije optimaal te profiteren van het feit dat ze een pure kilometervreter is. "Ik moet het hebben van veel starts op een toernooi. Het heeft voor mij geen zin om me op één afstand te concentreren. Veel van mijn tegenstanders doen hetzelfde. Het doet me goed om uit mijn comfortzone gehaald te worden."

"Wanneer iemand als Kipyegon hard loopt, motiveert mij dat om ook het allerbeste uit mezelf te halen. Ik ben haar oprecht dankbaar dat zij zo sterk is. I love it."

Rookgordijn

Het is niet uitgesloten dat Hassan in Boedapest haar laatste internationale titeltoernooi op de baan loopt, al deed de atlete zelf daar geen concrete uitspraken over. Gevraagd waar haar toekomst in de atletiek ligt, trok ze behoedzaam een rookgordijn op.

"Of ik op de Olympische Spelen van Parijs op de marathon start? Daar neem ik volgend jaar pas een besluit over." Lachend: "Wie weet loop ik dan wel de 800 meter."

NOS Sportschool #1: de looptechniek van Sifan Hassan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl