Reddingswerkers tussen de resten van verwoeste huizen in Lahaina
NOS NieuwsAangepast

Dodental Hawaï loopt op tot 80, vragen over waarschuwingen

Op Hawaï is het dodental als gevolg van de branden opgelopen tot 80. Dat meldt de gemeente Maui. Hulpverleners verwachtten al dat het dodental zou stijgen. De autoriteiten willen weten wat de oorzaak is dat het vuur zo snel door het historische stadje Lahaina trok. Er was maar weinig tijd om de inwoners te waarschuwen.

Na drie dagen is er nog veel onduidelijk over de noodsirenes die op de eilanden zouden moeten waarschuwen voor natuurrampen of andere calamiteiten. Die lijken niet te zijn afgegaan.

Een goed beeld van welke waarschuwingen bij de bevolking zijn aangekomen is er nog niet, maar sommige overlevenden zeggen geen sirenes te hebben gehoord. Ook zou in ieder geval een deel van hen geen waarschuwingsberichten hebben ontvangen via de telefoon.

Of de problemen met het waarschuwen van inwoners het gevolg zijn van menselijke fouten of technische storingen is nog niet duidelijk. Mobiele netwerken lagen veelal plat en ook waren er grootschalige stroomstoringen toen het vuur zich razendsnel verspreidde. Ook ploegen van de brandweer konden naar verluidt nauwelijks met het commandocentrum communiceren.

Opvang

Veel inwoners konden wegkomen, anderen kregen het advies om ter plekke te schuilen. Later heeft de gemeente op Facebook een evacuatiebevel doen uitgaan. Overlevenden zeggen dat ze maar weinig tijd hadden en sommigen van hen vluchtten de zee in.

Inwoners van Hawaï vertellen hoe het vuur op hen afkwam:

Hawaïanen hadden slechts minuten om te vluchten: 'Alles is as en stof'

Drie hotels zijn dichtgegaan. Mensen zonder dak boven hun hoofd kunnen intussen terecht in zes opvangcentra. De autoriteiten werken aan plannen om daklozen in hotels en vakantiewoningen onder te brengen.

De historische stad Lahaina, gesticht in de achttiende eeuw en populair onder toeristen, is volgens de gouverneur van Hawaï bijna helemaal verwoest. De brandweer is nog altijd druk met het blussen van opnieuw opvlammende vuren bij Lahaina.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl