België populair bij Nederlandse huurders: 'Meer waar voor je geld'
Tobias van der Valk
redacteur Nieuws en Co
Tobias van der Valk
redacteur Nieuws en Co
Als Jenna Abbou de drempel van haar nieuwe huurwoning over is gestapt, dan kan ze de landsgrens zien liggen. Die loopt dwars over de brug die het Belgische Maaseik met Nederland verbindt. "Je hebt hier alle voordelen van in Vlaanderen wonen, maar je bent ook zo in Nederland. Maastricht is heel dichtbij. Ik heb zelfs nog af en toe verbinding met het Nederlandse mobiele netwerk."
Abbou is een van de vele Nederlanders die de afgelopen jaren in België een huurwoning zijn gaan zoeken. Langs de hele grens zien Vlaamse makelaars dat huurwoningen razend populair zijn bij Nederlanders. Harde cijfers over de toename van huurders zijn er niet. Maar in een rondgang door het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co bevestigen makelaars en de CIB, de Vlaamse koepel van vastgoedondernemers, dat zij een forse toename zien van Nederlandse huurders.
Meer ruimte voor hetzelfde geld
Het plan was eigenlijk om een woning te huren in de omgeving van Panningen in Noord-Limburg, vertelt Abbou. "We wilden iets dat kant en klaar is. Het liefst nieuwbouw. In Nederland is de wachtlijst voor zoiets twee jaar. We vonden alleen maar afschuwelijke huizen." Kopen is voor haar geen optie, omdat ze niet genoeg hypotheek kan krijgen bij de bank.
En dus zocht ze zo'n 35 kilometer verderop, net over de grens. "Mijn nicht woonde hier net een jaar. Die zei: waarom zoek je niet eens in Maaseik. We hadden binnen twee maanden een echt huis. Het is helemaal gerenoveerd, met veel ruimte. In Nederland krijg je voor hetzelfde geld een appartement met een oude keuken en badkamer."
Het is een verhaal dat Belgische makelaars in de grensregio heel vaak horen. "Ongeveer 80 procent van al onze klanten zijn Nederlanders", zegt Ann Beenders van makelaarskantoor Dewaele. Haar kantoor in Maaseik hielp altijd al veel Nederlanders, maar de laatste jaren zag ze wel iets veranderen. "We zien meer mensen die willen huren omdat ze het gewoon te duur vinden in Nederland. Het zijn allerlei groepen: alleenstaanden, mensen met kinderen, jonge koppels."
"We horen van woningzoekenden dat er een enorme schaarste is in Nederland", zegt Daniel Buschman. Hij is makelaar in Brasschaat, en voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB), een Vlaamse makelaarskoepel. Waar het eerst vooral de rijke Nederlanders waren die de grens overstaken om een huis te kopen, ziet hij dat nu het vooral de middenklasse is. "Nederlanders staan meer met hun rug tegen de muur. Ze moeten een woning vaak onmiddellijk hebben. Dat heb ik met Belgische kandidaten veel minder."
Volgens Buschman kunnen Nederlanders in veel opzichten meer waar voor hun geld krijgen in België. "In België kan je nog vrijstaande huizen huren onder de 1500 euro. Ik hoor van huurders dat ze in Nederland al snel 30 tot 40 procent meer betalen."
Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft, herkent de ontwikkeling. "Bij ons is de woningdruk heel groot. Er is vooral in de vrije sector minder aanbod, dus krijg je forsere prijzen. In België is er ook een tekort, maar dat is toch minder groot." Volgens Boelhouwer staat daar wel tegenover dat er in België veel minder sociale woningbouw is. "Mensen met minder te besteden zijn veel meer op de vrije sector aangewezen."
En het is de vraag hoe lang de vrije sector in Vlaanderen nog aantrekkelijk blijft als toevluchtsoord. De huurprijzen zitten er al jaren in de lift. Volgens nog niet gepubliceerde cijfers van de CIB stijgen ook dit jaar de prijzen weer fors, naar verwachting zo'n 6 procent op jaarbasis. Eerder was dat gemiddeld zo'n 1,5 procent. Peter Boelhouwer: "In België zijn veel minder beperkingen voor de bouw. Maar dat wordt ook wel minder. Je hebt daar nu ook een stikstofbeleid."
Voor Jenna Abbou is dat in ieder geval geen zorg meer. Vanwege strenge indexeringsregels stijgen de huren van bestaande huurders niet veel. En ze voelt zich thuis in Maaseik: "Ik wil hier niet meer weg. Mensen in het dorp reageren heel hartelijk. Je hebt hier mooie natuur. Je krijgt hier veel meer waar voor je geld. Ik heb absoluut geen spijt van mijn keuze."