Andries Jonker op de persconferentie in aanloop naar de kwartfinale tegen Spanje op het WK
NOS Voetbal

Jonker wil ook tegen Spanje de bal hebben: 'Dan zijn mijn speelsters echt heel goed'

Bondscoach Andries Jonker wil dat het Nederlands elftal ook in de kwartfinales van het WK tegen Spanje de bal heeft. Aan een 'plan B' of spelen op de counter wil hij nog lang niet denken. Maar de bal hebben, dat willen de Spanjaarden ook.

En als Spanje die bal eenmaal heeft, geven ze die niet zo snel meer weg. Dat bleek wel in de achtste finales tegen Zwitserland. Spanje won met 5-1 en had zeventig procent van het balbezit. "Qua spel lijken ze op ons. Ze willen positiespel spelen, met vaardige spelers. En als ze 'm kwijt zijn, willen ze de bal zo snel mogelijk terugveroveren."

In eerdere ontmoetingen met Spanje (de laatste drie werden verloren) moesten de speelsters van het Nederlands elftal vooral achter hun tegenstanders aan. Dat zag Jonker in zijn voorbereiding op het kwartfinaleduel ook.

"De vraag is dus: hoe krijg je de bal te pakken? Het bleek eerder tegen Spanje gewoon heel lastig om in balbezit te komen. Ook nu zal het niet makkelijk worden, maar we denken wel dat we een strategie hebben waarmee we het ze moeilijk kunnen maken."

Die strategie zal hetzelfde zijn als eerder dit WK. "De kwaliteit van mijn speelsters ligt in het aanvallen. Die willen de bal hebben, want dan zijn ze echt heel goed. Dus laten we daar nou vanuit gaan."

De wedstrijd tussen Nederland en Spanje wordt live uitgezonden bij de NOS. De voorbeschouwing begint om 2.30 uur op NPO 1 en op NOS.nl:

Met Spanje treft het Nederlands elftal een favoriet voor de WK-titel. Maar het vertrouwen in eigen kunnen is gegroeid. Het sterke spel in het oefenduel met Duitsland kort voor het WK en het gelijkspel tegen de Verenigde Staten in de groepsfase hielpen daarbij.

"Een jaar geleden waren we minder dan een land als Spanje. Tegen de Verenigde Staten en Duitsland hebben we laten zien dat we tegen de wereldtop mee kunnen. Als het nu tegen Spanje weer lukt, hebben we bevestiging dat we het gaatje hebben gedicht."

Tiki-taka

Lineth Beerensteyn miste de laatste twee poulewedstrijden op het WK door een blessure, maar is weer fit. De spits weet wat ze van Spanje kan verwachten. "Ze hebben een supergoed team. Iedereen kent hun tiki-taka. Ze scoren ook nog eens makkelijk."

Angst voor Spanje heeft Beerensteyn niet. "Het gaat een heel zware wedstrijd worden, maar vooral ook een heel boeiende. Ik heb heel veel respect voor ze, maar bang ben ik zeker niet. Met de manier waarop we nu spelen, kunnen we juist heel veel problemen voor hun veroorzaken."

Op de persconferentie voor het duel met Spanje ging Beerensteyn nog even in op de vroege uitschakeling van de Verenigde Staten, waar Nederland tegen speelde in de groepsfase:

Leedvermaak bij Beerensteyn na uitschakeling VS: 'Ze hadden een grote mond'

Tegen Zuid-Afrika had Beerensteyn Daniëlle van de Donk achter zich staan. Haar vaste aangever liep die wedstrijd tegen haar tweede gele kaart van het toernooi aan en is voor de kwartfinale tegen Spanje geschorst.

De aanvalster maakt zich er niet al te druk om. "Wie er ook in haar plaats speelt: ze weten allemaal hoe ze mij het beste kunnen aanspelen. We weten wat we van elkaar kunnen verwachten. We hebben een plan en wie er uiteindelijk op die positie staat, maakt dan niet uit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl