Presidentskandidaat in Ecuador doodgeschoten, noodtoestand afgekondigd
De Ecuadoriaanse presidentskandidaat Fernando Villavicencio (59) is doodgeschoten na een campagnebijeenkomst in de hoofdstad Quito. De huidige president Guillermo Lasso heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd en de noodtoestand uitgeroepen in het land.
"De strijdkrachten zijn vanaf dit moment in heel het land gemobiliseerd om de veiligheid van burgers, de rust in het land en de vrije en democratische verkiezingen van 20 augustus te garanderen", aldus Lasso.
Op videobeelden op sociale media is te zien hoe Villavicencio na een toespraak in een witte auto stapt, waarbij er geweervuur te horen is. Volgens lokale media is hij zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht en daar overleden.
De beelden kunnen als schokkend ervaren worden:
Kort daarna maakten de autoriteiten bekend dat de schutter bij een vuurgevecht dat volgde op de aanslag ook is omgekomen. Het is niet duidelijk of hij de enige dader was. Er zijn nog zes mensen opgepakt.
Bestrijder van corruptie
Onduidelijk is wie achter de aanslag zit. Van de presidentskandidaten voor de verkiezingen op 20 augustus stond Villavicencio bekend als een van de felste bestrijders van corruptie in het land.
"Hij is nooit bang geweest het op te nemen tegen de machtigste mensen in het land", zegt journalist Jan-Albert Hootsen, gespecialiseerd in Latijns-Amerika in het NOS Radio 1 Journaal. "Zijn hele leven is hij al zeer tegen corruptie. Twintig jaar geleden stond hij er al om bekend, toen nog als journalist. Later is hij de politiek ingegaan en werd hij een van de belangrijkste critici van oud-president Rafael Correa."
Als parlementslid, vakbondslid en activist bond Villavicencio vaak de strijd aan met in zijn ogen corrupte functionarissen onder het bestuur van president Correa, tussen 2007 en 2017. Hij werd al bedreigd. In 2022 werd naar eigen zeggen zijn huis in Quito onder vuur genomen.
Ook nu onder Lasso had hij reden genoeg om de regering te bekritiseren, stelt Hootsen. "Ecuador verkeert in een economische en bestuurlijke crisis, deels veroorzaakt door de covid-pandemie. Sinds twee jaar zijn er enorme protesten die Lasso met geweld heeft neergeslagen. De armoede neemt toe. Het afgelopen jaar heeft meer dan een miljoen van de 17 miljoen Ecuadorianen uit wanhoop het land verlaten."
'Georganiseerde misdaad is te ver gegaan'
In de peilingen stond Villavicencio op zo'n 7,5 procent van de stemmen. De grootste kanshebber is Luisa González, die wordt gesteund door oud-president Correa. Zij staat in de peilingen op ruim 25 procent.
In Ecuador is geschokt gereageerd. "Deze misdaad zal niet onbestraft blijven", zegt president Lasso op sociale media. "De georganiseerde misdaad is te ver gegaan. Ze zullen de volle kracht van de wet voelen." Ecuador kampt de afgelopen jaren met een sterke toename in het aantal moorden en drugsgerelateerd geweld.
Nieuwsuur maakte kort geleden nog deze video over de opkomende drugshandel in Ecuador: