Een actievoerster wordt weggetild
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe actie bij vliegbasis Volkel, politie pakt vijftien mensen op

Bij de vliegbasis Volkel zijn aan het eind van de ochtend opnieuw mensen opgepakt, dit keer waren het er vijftien. Het waren actievoerders die met roze schepjes een opening wilden graven onder het hek rond de vliegbasis. Ze werden aangehouden toen het eerste schepje de grond in ging.

In de loop van de avond liet de politie weten dat elf van de vijftien demonstranten weer op vrije voeten zijn. De andere vier, die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, zitten nog vast bij de marechaussee.

Tientallen actievoerders bivakkeren sinds maandag in de buurt van de vliegbasis, meldt Omroep Brabant. Ze demonstreren tegen de (officieel nooit bevestigde) aanwezigheid van kernwapens op de basis en de uitstoot van broeikasgassen door vliegtuigen.

Maandag blokkeerden zestig activisten de belangrijkste toegangspoort tot de basis. Die blokkade werd 78 minuten volgehouden, omdat het precies 78 jaar geleden was dat Amerika twee atoombommen liet vallen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. Bij de blokkade werd niemand aangehouden.

Op de baan zitten

Gisteren werden bij de vliegbasis wel tien demonstranten opgepakt, nadat ze over het hek waren geklommen en op de start- en landingsbaan waren gaan zitten. Zij zijn weer vrij, maar moeten zich mogelijk wel verantwoorden voor het betreden van verboden terrein.

Vanochtend grepen politie en marechaussee omstreeks 11.30 uur in, toen de activisten hun roze schepjes tevoorschijn haalden. De zestien arrestanten zijn overgebracht naar het politiebureau in Uden.

Advertentie via Ster.nl