Bewoners van recreatiewoningen Havelte moeten wijken voor nieuwbouw
De bewoners van zestig chalets en stacaravans op een recreatiepark in Havelte moeten weg. De gemeente gaat er controleren op permanente bewoning en vindt dat ze uiterlijk 1 januari vertrokken moeten zijn. De bewoners zijn vaak al wat ouder en hebben geen idee waar ze naartoe moeten.
"Dit is mijn boshutje waar ik al 6,5 jaar met ontzettend veel plezier woon, ik zou ontzettend verdrietig worden als ik er weg moet", zegt bewoonster Anneke Karssen tegen RTV Drenthe, "Het is een soort van knarrenhof, we zorgen voor elkaar en het is heel fijn wonen. Het is mijn enige huis, mijn thuis."
Op park Hesselte in Havelte speelt wat op zoveel recreatieparken in Nederland speelt: mensen wonen er soms al jaren en de gemeente gedoogt de situatie. Totdat er plannen komen om de huisjes weer te verhuren aan toeristen of, zoals in Havelte, wanneer er plannen zijn om nieuwbouwwoningen op het terrein neer te zetten.
Vorige maand riep de gemeente de bewoners bij elkaar. "Daar werd ons de mededeling gedaan dat we per eind van het jaar het veld moeten ruimen", zegt Marieke Hofmann, die zelf in een chalet op het park woont. "Dat was natuurlijk een enorme schok voor ons allen. Vooral de wat oudere mensen zijn heel erg geschokt en verdrietig."
Noodkreet om mantelzorg
Hofmann kwam drie jaar geleden in Havelte wonen, nadat ze een tijd in het buitenland had gewoond. Ze had er al een chalet staan voor bezoekjes aan Nederland. "Op een gegeven moment kregen we een soort noodkreet van mijn ouders om meer mantelzorg te verlenen. Uiteraard laat je je ouders niet stikken", zegt ze. Maar een huis vinden in de buurt van Havelte vinden, bleek lastig'. "Toen hebben we besloten om in het chalet te gaan wonen en van hieruit te kijken waar we verder naartoe gaan."
De gemeente, die het recreatiepark vorig jaar kocht, zegt open te staan voor vragen en te willen meedenken met de bewoners, maar zij moeten weg zijn op 1 januari 2024. Hoewel nog geen datum bekend is waarop een aanvang wordt gemaakt met de woningbouw, is het niet de bedoeling dat het park volgend jaar nog in gebruik is voor recreatie, laat de gemeente weten.
Jarenlang braak
Juist die onzekerheid over de start van de nieuwbouw geeft Hofmann, Karssen en de andere bewoners van het recreatiepark hoop. Ze hebben zich verenigd in Huurdersbelang Hesselte en hebben de gemeente gevraagd of de deadline van 1 januari van tafel kan. "We begrijpen de haast niet, omdat wij ons niet kunnen voorstellen dat per 1 januari aanstaande er een schep in de grond gaat en die woningbouw gepleegd gaat worden", stelt Hofmann. "Als wij er allemaal af moeten, hebben wij het idee dat het een stuk grond wordt dat jaren lang braak blijft liggen. Er moet aan allerlei eisen voldaan worden: je ligt hier dicht bij Natura 2000-gebied."
En als de gemeente niet bijdraait? "Ik weet het echt niet", zegt Karssen. "In een doos bij het gemeentehuis om de hoek of zo?"