De draagraket voor de Loena-25
NOS Nieuws

Rusland stuurt voor het eerst in krap halve eeuw weer lander naar de maan

Rusland gaat voor het eerst in bijna 50 jaar weer een missie naar de maan sturen. Maanlander Loena-25 en zijn draagraket zijn naar het lanceerplatform bij Vostotsjny in het verre oosten van Rusland gebracht. De lancering staat vrijdag om 01.10 uur Nederlandse tijd gepland.

De Loena-25-missie moet informatie opleveren over het maken van een zachte landing in het Zuidpoolgebied van de maan. Dat gebied is mogelijk een geschikte plek voor de vestiging van een ruimtestation, omdat er vermoedelijk voldoende ijs aanwezig is om water en zuurstof uit te halen.

De lancering is al jaren uitgesteld. De oorspronkelijke lanceerdatum was in 2012. De laatste keer dat een Russische sonde op de maan stond was in 1976, in de Sovjettijd. Loena-24 bracht toen 170 gram maanbodem naar de aarde.

Op beelden is te zien hoe de maanlander gereed wordt gemaakt:

Rusland stuurt weer lander naar de maan

De Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos liet aan persbureau Reuters weten dat de raket vijf dagen nodig heeft om de maan te bereiken. Daarna cirkelt hij nog eens vijf tot zeven dagen in een baan om de maan, voordat de lander naar de maan afdaalt.

India stuurde vorig maand een soortgelijke missie naar de maan. Die moet eveneens in het Zuidpoolgebied landen, maar heeft daar langer voor nodig. De kans bestaat dat de Russen er iets eerder zijn.

In verband met de lancering wordt een dorp in de buurt van het lanceerplatform ontruimd.

ESA

Het was de bedoeling dat de Europese ruimtevaartorganisatie ESA aan dit project zou meedoen. Nadat Rusland in februari vorig jaar Oekraïne was binnengevallen, trok de ESA zich uit dit en toekomstige projecten terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl