Wateroverlast in een tunnel in Almere
NOS NieuwsAangepast

Nog zware windstoten in het westen, onweer in het oosten trekt weg

Het oosten van Nederland heeft vanavond met stevige onweersbuien te maken gekregen, die inmiddels langzaam wegtrekken. Voor een groot deel van Nederland gold al de hele dag code geel vanwege hevige regen en onweersbuien.

Het waait vanavond en in het begin van de nacht nog hard langs de kust van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland, met windstoten uit het noordwesten van rond de 75 kilometer per uur. Het KNMI waarschuwt ook voor waterhozen op de Waddeneilanden, met name rond Ameland.

De onweersbuien in Gelderland, Overijssel en Drenthe gingen plaatselijk gepaard met veel regen, waardoor op sommige plaatsen wateroverlast ontstond. In Enschede stortte aan het einde van de middag een gebouw op een bedrijventerrein in. Mogelijk is het bezweken door de regenval.

Vannacht trekken er opnieuw buien over, maar droge perioden hebben de overhand.

40 auto's verwoest

In het Noord-Hollandse Purmerend rukte de brandweer groot uit vanwege een ondergelopen parkeergarage. Volgens NH Nieuws overstroomde een naastgelegen sloot en kunnen de 40 auto's in de garage als verloren worden beschouwd. Volgens de Veiligheidsregio stond het water er 95 centimeter hoog.

Het water in de parkeergarage staat bijna een meter hoog

Ook de regio Amsterdam kampte met veel overtollig water, schrijft de brandweer op X, voorheen Twitter. Dat leidde tot veel telefoontjes naar de meldkamer. De brandweer vroeg om alleen 112 te bellen bij acuut gevaar.

Door de regen is de waterstand van de Overijsselse Vecht verhoogd, meldde waterschap Vechtstromen vrijdag. Om die reden is er voorlopig geen scheepvaart mogelijk tussen Ommen en de Duitse grens.

Dierentuin dicht

In Noord-Brabant ondervond het verkeer eerder vandaag hinder van het onstuimige weer. In het westen van de provincie was de A27 enkele uren afgesloten tussen Geertruidenberg en Nieuwendijk. Daar moest water van het wegdek worden weggepompt.

Almere kampt eveneens met wateroverlast. Daar is een tunnel met een busbaan onder water gelopen. Volgens Omroep Flevoland pompt de brandweer de tunnel leeg. Het busverkeer op de weg is tijdelijk gestremd.

Op verschillende plaatsen zijn evenementen afgelast. In Zeeland gingen een braderie in Breskens en een kunstmarkt in Middelburg niet door. Dierenpark Almere Jungle liet vanmiddag weten geen bezoekers meer toe te laten vanwege de wateroverlast. Een aantal dieren moest tijdelijk worden verplaatst. In het Gelderse Druten werd de Dag van Druten afgelast.

Beeld van de ondergelopen busbaan in Almere, maar ook van een nat Solar Festival bij Roermond:

Alles nat in Nederland: van festival tot busbaan en parkeergarage

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl